2024. će biti godina u kojoj ćemo otkriti punjenje električnih vozila

2024. će biti godina u kojoj ćemo otkriti punjenje električnih vozila
Podijeli s prijateljima

Zbunjenost punjenja i zabrinutost oko dometa učinili su mnoge Amerikance oklevanjem da usvoje električna vozila. Ali 2024. se sprema da to promijeni, a većina proizvođača automobila prelazi na isti standard.

Električni automobili su trenutno na prilično dobrom mjestu — kad bi barem bilo gdje da se napune proklete stvari.

Više nego ikada ranije, vozači koji žele da se oslobode emisije izduvnih gasova imaju pristup nekim od najboljih električnih automobila koji će krenuti na američke puteve. EV-ovi postaju energetski efikasniji, poboljšavajući njihov domet i troškove vlasništva sa svakom generacijom. I dok su mnogi električni automobili još uvijek skuplji od svojih kolega na plin, postoji mnogo povoljnih opcija za odabir.

U blizini moje šume, u sjevernoj Kaliforniji koja je pogodna za EV, uživam u bogatoj, pouzdanoj javnoj infrastrukturi za punjenje električnih vozila. Čak i duge relacije od San Francisca do LA-a mogu se dogoditi uz minimalno planiranje. Za mene je elektrificirana budućnost tu. Ali da parafraziram jednog od mojih omiljenih pisaca naučne fantastike, budućnost nije tako ravnomerno raspoređena.

Slušam gotovo stalne anegdote od čitalaca, kolega iz automobilske industrije, prijatelja i porodice sa Srednjeg Zapada i Jugoistoka SAD kako se žale na nedostatak punjača kada se kreću daleko od kuće. U određenoj mjeri, ove zabrinutosti potkrijepljene su studijama JD Powera i Ernst & Younga koje pokazuju da, iako gotovo polovina američkih kupaca razmišlja o prelasku na EV u sljedeća 24 mjeseca, većina je zabrinuta da neće moći pronaći negde da ih naplatim. U međuvremenu, za trenutne vlasnike električnih vozila, zadovoljstvo infrastrukturom za punjenje opada iz godine u godinu.

Ipak, velike promjene koje dolaze u industriju električnih automobila i infrastrukturu za električno punjenje u 2024. godini ukazuju na to da bi ovo mogla biti godina kada će se Amerika konačno snaći na punjenju električnih vozila, kako na cesti tako i kod kuće.
Jedan utikač koji će upravljati svima – Sjevernoamerički standard punjenja

U maju 2023., Ford je najavio da će preći sa CCS1 (kombinovani sistem punjenja) EV veze za punjenje na Severnoamerički standard za punjenje koji je pionir Tesle, ili NACS, izvorno u budućim vozilima i preko adaptera za utičnicu u sadašnjim automobilima. To znači da su Ford EV sada kompatibilni sa mrežom Tesla Supercharger – prilično velika pobjeda za vozače F-150 Lightning i Mustang Mach-E.

Pokrivao sam tehnologiju električnih automobila u CNET-u već 15 godina, tako da ovo nije moj prvi rat standardnog punjenja. (Sjećate se ChaDeMo-a?) Dakle, moja početna zabrinutost je bila da će ovo izazvati nepotrebnu zabunu i odvratiti osobe koje čuvaju električnu ogradu od usvajanja. Ali onda je General Motors najavio da će također izvršiti promjenu. Mercedes-Benz je bio prvi uvoznik električnih vozila koji je usvojio standard, a slijede ga Nissan, Honda, Hyundai Motor Group i BMW iz Sjeverne Amerike. Usput su se talasu pridružili i početnici Fisker, Rivian i Lucid. Rat standarda naplate bio je gotov prije nego što je i počeo, a danas su samo Volkswagen grupa i Stellantis čudne patke koje se odustaju od NACS zabave. (Bio bih iznenađen da ne najave i tranziciju do 2025.)

Počevši od 2024. godine, dolazak CCS-na-NACS adaptera iz Tesle, partnerskih OEM-a i trećih strana, kao što je Lectron, omogućit će trenutnim vozačima EV-a da započnu tranziciju NACS-a, dobivši pristup najbolje održavanom i najraširenijem punjenju EV-a. mreža u Sjevernoj Americi, uključujući 12.000 Tesla Superchargera širom SAD-a i Kanade. To je dodatak na oko 10.000 CCS1 stanica kojima trenutno mogu pristupiti. To je win-win za velike vozače električnih vozila koji će biti samo bolji kako više igrača bude ulazilo u igru brzog punjenja DC-a.
Neka se naše moći kombinuju: proizvođači električnih automobila su partneri na masivnoj mreži za punjenje

Uprkos usvajanju NACS standarda punjenja i kompatibilnosti sa Superchargerom, proizvođači EV automobila ne stavljaju sva svoja jaja u Teslinu korpu. U julu je sedam proizvođača automobila najavilo da će kombinovati svoje moći poput Planeteersa kako bi formirali veliku mrežu za punjenje električnih vozila u zajedničkom ulaganju koja će na kraju porasti na oko 30.000 DC stanica za brzo punjenje širom Sjeverne Amerike.

Hardver za punjenje će uključivati i CCS i NACS veze za maksimalnu kompatibilnost sa sadašnjim i budućim električnim automobilima, kamionima i SUV-ovima. Mreža će favorizirati mjesta za punjenje u blizini sadržaja, uključujući hranu, toalete i prodavce, što bi trebalo učiniti čekanje da se punjenje završi – što traje između 20 i 40 minuta u zavisnosti od EV-a – manje bolnom tačkom.

Članovi ovog saveza su BMW, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz i Stellantis, ali standardi dvostrukog punjenja koje podržava mreža trebali bi značiti da vozači električnih vozila svih marki i modela imaju koristi od njegovog rasta. Prve stanice na ovoj novoj mreži počeće sa radom 2024. godine.
Osveta benzinske pumpe

S druge strane Atlantika, Njemačka uvodi zakone koji zahtijevaju da 80% benzinskih pumpi instalira EV punjače u nastojanju da brzo proširi svoj otisak punjenja za EV. U Americi su operateri benzinskih pumpi vidjeli natpis na zidu i već se pripremaju za više usvajanja EV.

Nedavno je naftni gigant BP najavio da će kupiti oko 100 miliona dolara u Tesla EV hardveru za punjenje sa NACS konektorom za implementaciju unutar svoje rastuće BP Pulse EV mreže za punjenje. BP je također rekao da će do 2030. uložiti do milijardu dolara u punjenje električnih vozila širom SAD-a.

U međuvremenu, lanac benzinskih pumpi Buc-ee's sa sjedištem u Teksasu udružio se s Mercedes-Benzom kako bi dodao hardver za brzo punjenje DC-om velike brzine u svoje centre za putovanja na jugoistoku s oko 30 stanica planiranih do kraja 2024. Prethodna partnerstva za punjenje benzinskih pumpi uključuju Travel Center i Electrify America (1.000 štandova na 200 lokacija) i Pilot i GM (2.000 štandova na 500 stanica).

Već dizajnirane da zadovolje potrebe dugih i kratkih putovanja automobilom, benzinske pumpe su na mnogo načina savršena mjesta za EV punjače. Pored pogodnosti koje nude – i što je možda najvažnije – benzinske pumpe gotovo uvijek imaju osoblje, što može olakšati prijavljivanje i servisiranje pokvarenog hardvera.

Ako ste se ikada zatekli kako punite pola sata na mračnom, praznom mjestu usred ničega, dobro osvijetljena stanica za punjenje s poboljšanim vremenom rada i grickalicama zvučat će kao oaza dobrodošlice.
Naplata plaćanja postaje pojednostavljena

Iza većeg dijela ovog ubrzanog rasta EV infrastrukture stoje federalni poticaji, dio Nacionalnog plana za infrastrukturu električnih vozila koji je uvela Bidenova administracija 2022. godine. Cilj NEVI-ja je da pokrene izgradnju skoro pola miliona stanica za punjenje do 2026. Programeri koji žele dobiti dio te akcije od 5 milijardi dolara morat će ispuniti određene zahtjeve — uključujući zahtjev da se prihvati beskontaktno plaćanje sa svih glavnih kreditnih i debitnih kartica bez ograničenja pristupa na osnovu članstva.

Današnji vozači električnih vozila u SAD-u moraju imati dvije ili tri aplikacije na svom telefonu samo da bi platili punjenje EV-a na glavnim mrežama — a to je dodatak dvije ili tri aplikacije potrebne za pronalaženje stanice. To je loše iskustvo čak i za najposvećenije preobraćenike i glavna bolna tačka za novajlije — a sa više mreža koje uđu u igru, samo bi se pogoršalo. Mogućnost da dobijete kreditnu karticu ili telefon s omogućenom funkcijom “dodirni za plaćanje” za početak punjenja učinit će život mnogo lakšim za početnike koji možda iznajmljuju EV na odmoru i za EV veterane koji pristupaju novim ili nepoznatim mrežama za punjenje daleko od kuće.
Ponovno razmišljanje o kućnom punjenju

Izgradnja infrastrukture najveći je dio slagalice, ali oslobađanje trenutnih kapaciteta za punjenje električnih vozila podsticanjem novih vlasnika da pune kod kuće također će biti važan sljedeći korak.

Trenutno, većina proizvođača električnih vozila nudi određeni iznos kredita za javno punjenje uz kupovinu novog EV, koji je dizajniran da vas pokrene na vašem EV putovanju dok smišljate situaciju s punjenjem kod kuće. To je dobar pristup na individualnoj osnovi, ali u većoj mjeri, davanje vozačima previše besplatnog punjenja može dovesti do toga da vozači odluče sjediti na stanicama za punjenje jednosmjernom strujom u blizini kuće kako bi iskoristili “besplatnu” energiju umjesto da plaćaju za instalaciju i korištenje punjač kod kuće. Ne samo da je ovo neodrživo – čak je i Tesla ukinula svoj „besplatan neograničeni pristup superpunjaču“ još 2018. godine i aktivno pokušava natjerati vozače da odustanu od plana – već zauzima utičnice koje vozači na dužim putovanjima, ili oni bez prilaza ili garaža za parkiranje svojih EV-a, mogli bi koristiti.

Hyundai je, na primjer, nedavno najavio poticajni program od 1.100 USD koji počinje krajem 2023. koji uključuje besplatan punjač Chargepoint za kućni EV od 11,5 kW i kredit za instalaciju od 600 USD preko Hyundai Home uz kupovinu ili zakup Hyundai EV. U međuvremenu, umjesto jednokratnog javnog punjenja sa svojim nadolazećim električnim SUV-om Prologue, Honda nudi vozačima tri opcije za početak njihovog elektrificiranog putovanja:

Prvi nivo uključuje stanicu za kućno punjenje od 11,5 kW sa poticajem za instalaciju Honda Home Electrics u iznosu od 500 USD i kreditom za javno punjenje od 100 USD za pokretanje kupaca dok se punjač ne instalira.

Drugi nivo uključuje prijenosni komplet za punjenje od 7,6 kW s poticajem za instalaciju Honda Home Electrics od 250 USD i kreditima za javno punjenje od 300 USD.

Treća opcija je paušalni kredit od 750 USD za javno punjenje namijenjen vozačima koji ili ne mogu instalirati punjač kod kuće ili ga već imaju iz prethodnog EV.

Koliko god vi i ja uživali u dobijanju besplatnih stvari, punjenje kod kuće je jednostavno bolje iskustvo posjedovanja EV-a za vozače koji to mogu učiniti, a to znači da će biti manje vjerovatno da ćete čekati punjač iza jeftinih mještana na vaše sljedeće putovanje EV. Osim toga, kućno punjenje otvara sve vrste drugih prednosti za vlasnike kuća, uključujući mogućnost stabilizacije mikromreže vašeg doma i optimizaciju troškova i potrošnje energije putem dvosmjernog punjenja.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić