Najmodernija tehnologija CES 2024: Evo naših prvih favorita

Najmodernija tehnologija CES 2024: Evo naših prvih favorita
Podijeli s prijateljima

Najveća svjetska izložba potrošačke tehnologije predstavlja izlog nevjerovatne tehnologije, ali također stvara prostor za neobične inovacije.

Novi laptopi, televizori i pametni zvučnici uobičajeni su osumnjičeni na CES 2024, najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu. No, ovogodišnja emisija također naglašava kako ljudi sve više žude za više nišnih uređaja, našu čežnju za prošlošću i načine na koje AI (posebno u obliku ChatGPT-a i sličnih generativnih AI chatbotova) postaje sve više integrirana u naše živote.

Evo šta nas očarava na CES 2024. Donijet ćemo vam još vijesti o najboljim tehnološkim dostignućima na koje smo naišli.

Obavezno prozirni TV

Televizori su svake godine sve veći, što znači da postoji veća ploča od crne plastike koja zauzima značajan dio zida dnevne sobe kada se ne koristi. Ali šta ako bismo mogli učiniti da nestane, a da ga zapravo ne povučemo sa zida?

Samsung je očigledno uradio upravo to. Kompanija pokazuje prvu transparentnu verziju svoje tehnologije Micro-LED displeja na CES 2024, i dok transparentni OLED, pa čak i LCD ekrani postoje već neko vrijeme, izgledaju najbolje, posebno u pogledu svjetline i boje, prema David Katzmaier iz CNET-a.

Samsung kaže da njegova tehnologija Micro-LED ekrana proizvodi svjetlije, jasnije slike i transparentnija je od postojeće tehnologije. Ali Samsung kaže da njegova transparentna Micro-LED tehnologija nije dostupna na tržištu, tako da je ono što je Katzmaier vidio (ili nije vidio?) u suštini koncept.

2-minutni aparat za sladoled

Uskoro u restoranu u vašoj blizini: svježe napravljen sladoled, spreman od početka do kraja za samo 2 minute.

Voljeli smo probati sladoled od vanile koji je proizveo brzi ColdSnap — prvo 2021., a zatim ponovo ove godine. Nažalost, još nam je godina dana od mogućnosti da kupimo jedan od ovih inovativnih aparata za sladoled za naše domove, ali kompanija je ove godine došla na CES s viješću da će njeni partneri u restoranima preuzeti mašine mnogo prije.

Aparat za sladoled na radnoj površini koristi mahune da napravi zdjelu hladnih stvari za manje od dvije minute. Gotov rezultat ima konzistenciju poput sladoleda zbog koje smo se vraćali po još svaki put kada bismo prošli pored ColdSnap štanda.

Robotski borac protiv mrlja

Započet ćemo s proizvodom koji će sigurno očistiti – doslovno. Novi Bespoke Jet Bot AI Plus pametni robotski usisivač ne samo da čisti zečeve i pseću dlaku; dizajniran je da luta vašim sobama tražeći mrlje kako se pojave i briše ih tako da ne morate.

I kao što ime sugerira, robot dodiruje prepoznavanje objekata pomoću umjetne inteligencije kako bi identificirao mrlje na prostirkama, tepisima i tvrdim podovima. I da, može uočiti razliku između površina, vjerojatno prilagođavajući svoju čistu tehniku u skladu s tim. Također možete reći ovom pomoćniku u domaćinstvu od preko 1000 dolara gdje može, a gdje ne može, jer napada mrlje poput lošeg šteneta ili prolivenog zinfandela mopom koji se vrti na 170 o/min.

Teeth tech

AI ne samo da pomaže da vaši podovi budu čisti, već se koristi i da osigurate da su vaši zubi što čistiji. Oclean X Ultra Wi-Fi digitalna četkica za zube ima motor kontroliran algoritmom, pet načina rada četkice prilagođenih specifičnim potrebama, interaktivni ekran osjetljiv na dodir koji vam pokazuje područja koja ste propustili i AI glasovni vodič koji će vam pomoći da poboljšate svoju tehniku.

Također ima Wi-Fi povezivanje tako da ga možete upariti sa svojom kućnom mrežom i pohranjivat će informacije o vašoj historiji četkanja dok ih ne možete preuzeti u svoju aplikaciju. Također nudi 40 dana trajanja baterije putem bežičnog punjenja. U SAD će krenuti u prodaju na jesen po cijeni od 130 dolara. (Međunarodne cijene nisu bile odmah dostupne, ali to se pretvara u otprilike £100 ili AU$190.)

Ono što je staro je novo

Ako sebe smatrate korisnikom pametnih telefona stare škole, možda ćete čeznuti za fizičkim tastaturama koje su pratile telefone prošlih godina. Tastatura na ekranu iPhone-a predstavila je pune fizičke tastature koje su bile popularne na BlackBerry uređajima.

Clicks tastatura, od Clicks Technology, transformirat će vaš iPhone 14 Pro ili iPhone 15 Pro i Pro Max, dodajući tastaturu koja je zapravo integrirana u omotač. Ovaj omot od 139 dolara klizi na vaš uređaj i napaja bateriju telefona, tako da nije potrebno punjenje.

Sve je u daljinskom upravljaču za ručni sat

Zamislite da koristite zglob da kontrolišete sve oko sebe. Laganje na ovaj način i možete ugasiti svjetla ili pregledati ponude na Netflixu. Finski startup Doublepoint je razvio softver koji može pretvoriti Android sat u kontroler opće namjene za bilo koji uređaj putem Bluetooth veze.

Softver će stići programerima u prvoj polovini ove godine, ali na programerima i kreatorima aplikacija je da odluče šta će mali pokret, kao što je tapkanje prstima ili rotiranje ručnog zgloba, zapravo učiniti.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić