Galaxy S24 Plus Praktično: Samsungov Ultra možda neće biti onaj koji treba kupiti

Galaxy S24 Plus Praktično: Samsungov Ultra možda neće biti onaj koji treba kupiti
Podijeli s prijateljima

Djelomično običan Galaxy S24, dijelom Ultra a dijelom divan, do sada.Kada je Samsung lansirao Galaxy S24 Ultra na događaju Unpacked ranije ovog mjeseca, bilo bi vam oprošteno ako ste zaboravili da su predstavljena još dva telefona: Galaxy S24 i S24 Plus. Hipe za Ultra (i Galaxy Ring) uglavnom je zasjenilo druga dva. I to je šteta jer nakon što sam koristio S24 i S24 Plus u protekla dva dana, počinjem da razmišljam da najbolji Samsung telefon za 2024. možda nije Ultra.Najviše vremena proveo sam testirajući Galaxy S24 Plus što je bilo apsolutno oduševljenje. Da je S24 Plus ilustracija, to bi u osnovi bilo preklapanje Vennovog dijagrama između običnog S24 i S24 Ultra. Ali ove godine, S24 Plus malo više skreće prema Ultra, a Ultra malo skuplji, zahvaljujući povećanju cijene od 100 dolara. Sve ovo mi je postalo zagonetka dok sam bolje upoznao S24 Plus. Da li je Galaxy S24 Plus od 1.000 dolara (999 funti, 1.699 AU$) Ultra za siromašne ljude?

Dok su njegov aluminijumski dizajn, kvadratne stranice i zaobljeni uglovi poput iPhonea samo veća verzija običnog S24, Galaxy S24 Plus ima novi ekran koji ima istu rezoluciju kao i S24 Ultra. U stvari, budući da S24 Plus ima manji ekran od 6,7 inča, u poređenju sa 6,8-inčnim na Ultra, Plus zapravo ima veću gustinu piksela. To je samo razlika od 8 piksela i znam da je većina ljudi ne može vidjeti. Ja to ne vidim, ali u srcu znam da je to više i to je nešto.

 

Plus i Ultra imaju isti Snapdragon 8 Gen 3 čip, svjetlinu i rezoluciju ekrana, RAM, Galaxy AI karakteristike i opcije pohrane (osim što je 1TB rezervirano samo za Ultra). Ultra je napravljen od titanijuma umesto aluminijuma, ima sve-malo veću bateriju, ima S Pen i, naravno, ima bolje kamere (na papiru).

 

Ali sada kada Ultra košta 1.300 dolara, košta 300 dolara više od S24 Plus. Iako moram više da testiram S24 Plus da vidim da li je taj jaz od 300 dolara vrijedan toga ili ne, Plus je već ostavio utisak na mene nakon samo nekoliko dana.

Samsung Galaxy S24 i S24 Plus izgledaju slatko u aluminijumu

Tokom mog testiranja, S24 Plus je izdržao dva dana sa jednim punjenjem, završavajući drugi dan u 23 sata. sa baterijom na 11%. S24 Plus ima veću bateriju od 4.900 mAh od prošlogodišnjeg S23 Plus, koji ima bateriju od 4.700 mAh. Prvi dan korištenja uključivao je dosta preuzimanja, ekran je bio uključen pri punoj svjetlini za fotografisanje ujutro, a zatim držao ekran pri punoj svjetlini za snimanje videa u popodnevnim satima. I to je bilo sve dok isprobavate nove funkcije poput Circle to Search tokom dana. Baterija Plus je završila prvi dan na 38%.

Drugi dan je bio malo normalniji u smislu mog toka rada. Isprobao sam više novih AI funkcija. Telefon može proširiti okvir fotografije kako bi prikazao dijelove koji su odsječeni, a može i izbrisati objekt sa slike. Opsjednut sam održavanjem horizonta na nivou mojih fotografija (izvinite, moj tata je bio arhitekta), tako da mi se to što mogu ispraviti fotografiju, a zatim koristiti ugrađenu umjetnu inteligenciju S24 Plus, nazvanu Generativno uređivanje, za kreiranje novih rubova, činilo previše dobrim za budi istinita. Rezultati nisu bili sjajni, ali nisu bili ni strašni.

Imao sam slično iskustvo koristeći isti alat za generativno uređivanje fotografija. U nastavku pogledajte još jednu verziju fotografije. Koristeći alat za uređivanje, pomjerio sam prugasti jastuk, povećao ga i ponovo postavio iznad Marieline glave. Također sam ispravio fotografiju, a zatim pustio AI da radi svoje. Rezultati? U dobru i zlu, očigledno je da je nešto izmenjeno, ali je i dalje zabavno. Ispuna oko ivica fotografije i ispuna pozadine na mjestu gdje je bio jastuk na kauču izgledaju izvanredno. Imajte na umu da u donjem lijevom uglu sada ima maleni AI vodeni žig koji vas obavještava da je fotografija izmijenjena. EXIF podaci fotografije također uključuju oznaku “Modified with Generative edit”.Napravio sam još jednu verziju, koju možete vidjeti u nastavku. Ovaj put sam pomaknuo šoljicu za kafu sa stola, povećao je i stavio iznad Marieline glave. S24 Plus je bolje obavio posao popunjavajući stvari ovdje. Deo stola koji je AI stvorio da popuni mesto gde se nalazila šolja za kafu izgleda pristojno na prvi pogled. Ipak, ako bolje pogledate, možete vidjeti da je nešto izmijenjeno na tom uglu.

Vratimo se na funkciju Circle To Search. Zaista bi se trebao zvati Circle To Buy — to je kao da imate Google Lens ugrađen direktno u ekran. Ako se slika prikazuje na web stranici, aplikaciji ili društvenoj mreži, možete je zaokružiti ili njen dio da započnete trenutnu pretragu na Googleu.

Naišla sam na fotografiju psa koji nosi naočare za sunce dok sam bio na Instagramu (što mi se, naravno, odmah dopalo). Pritisnuo sam i držao dugme za početak sekundu, a zatim zaokružio psa na slici. Rezultati pretrage za buldoge su popunili dno ekrana. Isprobao sam funkciju ponovo na istoj fotografiji, ovaj put kruživši oko sunčanih naočala psa. Rezultati pretrage su pokazali da su naočare iz Prade (ovo je očito bio otmjen pas) i uključivale su nekoliko različitih opcija za njihovu kupovinu. I ne, iako sam bio u iskušenju, nisam.

S24 Plus ima iste kamere na zadnjoj strani kao i S23 Plus: trio širokih, ultraširokih i telefoto objektiva. Glavna kamera ima senzor od 50 megapiksela. Ispod je nekoliko fotografija koje sam napravio glavnom kamerom i kao što možete vidjeti pri dobrom osvjetljenju, slike izgledaju odlično. Nema iznenađenja.Tako da nakon dva dana mogu doći samo do jednog zaključka o Galaxy S24 Plus: moram još puno testirati. Moji puni utisci će se objaviti uskoro u budućoj recenziji. Nadam se da ću uspjeti riješiti i svoju zagonetku Ultra protiv Plus.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić