Najbolji električni automobili i EV za 2024

Najbolji električni automobili i EV za 2024
Podijeli s prijateljima

Kupovina električnog vozila je skupa, ali i odlična investicija. CNET analizira šta treba tražiti i zaokružuje najbolja EV.

Električni automobili postaju mainstream. Ono što je prije samo nekoliko godina počelo kao mlaz nišnih električnih vozila postalo je najbrže rastući segment automobilske industrije.

U posljednjih 15 godina, procijenio sam i vozio stotine automobila, kamiona i SUV-ova radi pregleda ovdje na CNET-u. Vozio sam i skoro svako električno vozilo za masovno tržište ikada prodato u SAD-u, pa čak i neka koja tek treba da krenu na put. Na ovoj listi sam iskoristio to iskustvo da vam pomognem da shvatite šta treba da tražite u dobrom električnom automobilu, kako rade ove mašine na baterije i kuda tehnologija ide u budućnost, blizu i dalje.

S planovima Biden-Harrisove administracije za proizvodnju 500.000 EV punjača u cijeloj zemlji, strogim novim standardima EPA o emisiji i određenim državama koje očekuju nove zabrane automobila s unutarnjim izgaranjem već 2030. godine, proizvođači automobila i potrošači su se više fokusirali na usvajanje i rast plug-in automobila. do kraja ove decenije.

Ne postoji samo više električnih vozila za biranje. Tu je i širi raspon dostupnih raspona krstarenja, cijena, performansi i luksuznih opcija, omogućavajući potencijalnim kupcima da fino podese svoj izbor kako bi zadovoljili svoje specifične potrebe i budžet. Bilo da tražite osnovni prijevoz za putovanje na posao bez emisija štetnih plinova ili izlog vrhunske tehnologije za putovanje, postoji EV koji odgovara svim zahtjevima.

Od današnjih dostupnih električnih vozila, Teslin model 3 limuzina i model Y SUV nude najbolji balans, najširu privlačnost i, zahvaljujući svojoj punoj kvalifikaciji za federalne porezne olakšice za EV, jednu od najboljih vrijednosti za većinu vozača koji žele preskočiti na električni pogon. . Identični u svakom pogledu osim unutrašnjeg volumena, Modeli 3 i Y mogu se pohvaliti više nego dovoljnim dometom da se izbore sa sedmičnim putovanjem na posao s jednim punjenjem — 358 i 330 milja, respektivno — ili dugim putovanjem s minimalnim zaustavljanjima za punjenje.

Kao Tesla vozila, Model 3 i Model Y SUV također imaju izvorni pristup Supercharger mreži, najrasprostranjenijoj i najpouzdanijoj DC mreži za brzo punjenje u zemlji. Oni nikako nisu savršeni — urednici CNET-a su sigurno imali naš dio problema s našim dugoročnim modelom Y — ali to je uravnoteženo Teslinim konzistentnim bežičnim softverskim poboljšanjima i njihovim najboljim performansama u klasi.
Najbolji električni automobili 2024

2023 Tesla Model 3 Standard Range

Najbolji električni automobil za većinu ljudi

Najbolji električni automobil za većinu ljudi

Počevši od 41.630 dolara, Tesla Model 3 Standard Range za 2023. je težak čin za slijediti, košta manje od nekih limuzina s pogonom na izgaranje u svojoj klasi kada se prašina slegne nakon do 7.500 dolara federalnog poreznog kredita i bilo kakvih kvalifikovanih državnih poticaja za EV. Kupci s malo više prostora u budžetu mogu se odlučiti za nadogradnju na varijante većeg dometa i snažnije varijante s dva motora, ali 272 milje ove konfiguracije je dovoljno za dnevnu vožnju tijekom cijele godine uz povremena putovanja, dok njena efikasnost (4 milje po kWh) je treći po veličini na putu danas, održavajući niske operativne troškove.

Baterija Standard Range je uparena sa varijantom Teslinog električnog pogona sa jednim motorom i pogonom na zadnje točkove. Njegov sprint od 0 do 60 mph od 5,8 sekundi neće vam slomiti vrat, ali je više nego dovoljno brz za snažna, tiha spajanja i prolazak. Osim toga, dostupan je sa svom najsavremenijom tehnologijom kontrolne table i tehnologijom pomoći vozaču koja se nudi na skupljim modelima proizvođača automobila.

Pros

Odlične performanse, najveći raspon za cijenu
Pristupačna cijena potkrijepljena federalnim poreznim olakšicama
Izvorni pristup mreži za brzo punjenje Supercharger

Cons

Tehnologija kontrolne table premješta previše osnovnih funkcija na ekran osjetljiv na dodir
Reputacija nedosljednog kvaliteta izrade
Skupi autopilot i FSD nadogradnje pomoći vozaču

Dodatni atributi

Domet: 272 milje
Efikasnost: 4 mi/kWh, 132 mpge
Max DCFC: 250 kW, 10 do 80% za 18 minuta
Karakteristike: Dostupna pomoć za vozača FSD-a, povezani 15,4-inčni ekran na instrument tabli
Početna cijena: $41,630

2023 Chevrolet Bolt EUV

Najbolji pristupačni električni automobil

Počevši od samo 28.795 dolara, Chevrolet Bolt EUV iz 2023. je jedan od najpristupačnijih električnih automobila na putu danas. Veći od svog brata, Bolt EV, ovaj skromni subkompaktni crossover ima više unutrašnjeg volumena od svojih konkurenata, a i dalje ostaje ekstra kompaktan i pogodan za gradsko parkiranje. As u rukavu Bot EUV-a je dostupan GM Super Cruise — iznenađujuće visokotehnološki dodatak ovom osnovnom budžetnom EV — jednostavno najbolja tehnologija za pomoć pri vožnji autoputem bez upotrebe ruku koju sam ikada koristio, čineći duga putovanja znatno opuštajućim.

Sa 247 EPA procijenjenih milja po punjenju i maksimalnom brzinom punjenja od 55 kW DC, EUV nije najbolji izbor za duga putovanja, ali kompaktni runabout i dalje nudi dovoljno prostora za gradsko i prigradsko putovanje i obavljanje poslova. Nažalost, morat ćete brzo djelovati da biste ga dobili. GM je najavio da se proizvodnja bliži kraju ove godine, a narudžbe se zatvaraju zauvek nedugo pre nego što konačni primerci siđu sa linije u novembru 2023. Kada nestane, sledeći najbolji pristupačni EV će biti znatno skuplji.

Pros

Mali, ali iznenađujuće prostran
Odličan domet gradske vožnje
Dostupan sa GM Super Cruise asistencijom za autoput bez upotrebe ruku
Tehnologija kontrolne ploče se u velikoj mjeri oslanja na Apple CarPlay, Android Auto za navigaciju, zabavu i još mnogo toga

Cons

Spora brzina punjenja obeshrabruje duga putovanja
Proizvodnja se završava krajem ove godine

Dodatni atributi

Domet: 247 milja
Efikasnost: 3,45 mi/kWh, 115 mpge
Max DCFC: 55 kW, 10 do 80% za 46 minuta
Karakteristike: Super Cruise asistencija na autoputu, Android Auto, Apple CarPlay
Početna cijena: $28,7952023

2023 BMW i7 xDrive60

Najbolji luksuzni električni automobil

Novi i7 je BMW-ova vodeća električna limuzina, koja kreće na put sa 536 konjskih snaga, 549 funt-stopa obrtnog momenta i svim napravama i gizmoima u arsenalu njemačkog proizvođača automobila. I7 se može pohvaliti električnim dometom do 318 milja, karakterizira generirane tonove elektromotora koje je komponovao Hans Zimmer i jedan je od prvih Bimmera dostupnih s ažuriranim Highway Assistantom ovog proizvođača, koji omogućava vožnju bez ruku na nivou 2 pri brzinama do 85 mph.

Unutra ćete pronaći možda najraskošniju kabinu koju je BMW ikada sastavio, sa kristalnim kontrolama, visokokvalitetnom kožom i oblogama od kašmira. Ako mislite da su dvostruki ekrani na kontrolnoj tabli od 12,3 inča i 14,9 inča ogromni, pričekajte dok ne vidite 31,3-inčni 8K BMW bioskopski ekran koji se spušta sa stropa kako bi zabavio putnike na stražnjim sjedištima uz Amazon Fire TV aplikacije koje pokreće 5G podaci.

Pros

Veliki i luksuzni
Veliki domet i brzo punjenje su odlični za duže vožnje
Dostupan s BMW-ovom prvom hands-free tehnologijom Highway Assistant
Jedan od najboljih ekrana za zabavu na zadnjim sjedištima u poslu

Cons

Manji domet od Lucida ili Tesle

Dodatni atributi

Domet: 324 milje
Efikasnost: 2,63 mi/kWh, 89 mpge
Max DCFC: 195 kW, 10 do 80% za 34 minuta
Karakteristike: BMW pomoćnik na autoputu, meko zatvaranje vrata bez ruku, 31,3-inčni 8K BMW Theatre 5G zabava na stražnjim sjedištima s Amazon Fire TV-om
Početna cijena: $125,195

2023 Lucid Air Grand Touring

EV sa najvećim dometom

Kalifornijski startup za EV Lucid osvaja krunu izdržljivosti električnih automobila sa svojim Lucid Air Grand Touringom od 516 milja. Da bi postigao ovaj podvig, Lucid je napunio svoju veliku limuzinu masivnom baterijom od 112 kWh, ali to je samo pola priče. Air također ima impresivan aerodinamični dizajn koji mu pomaže da seče kroz zrak s vrlo malim otporom i kompaktnim električnim motorima s efikasnošću od 3,8 kilovat-sati po milji. Na drugom kraju spektra, performanse Air-a su jednako impresivne sa do 1050 konjskih snaga i sprintom od 0 do 100 km/h od 2,6 sekundi.

Sva ta snaga će vas koštati. Air počinje od 87.400 dolara, ali Grand Touring model je na 138.000 dolara… a to nije čak ni najskuplja specifikacija.

Pros

Najveći asortiman od svih EV koji se danas prodaju
Specifikacije Touring i Pure su povezane za energetski najefikasniji EV
Tone skladišnog prostora uključujući dva prtljažnika pune veličine
Opasno brzo 3,0 sekunde 0 do 60 mph
Sada dostupno uz bežični Apple CarPlay

Cons

Ekstremno skupo
Nezgodna tehnologija kontrolne table, bez Android Auto
Ograničena tehnologija pomoći vozaču u odnosu na konkurente po ovoj cijeni

Dodatni atributi

Domet: 516 milja
Efikasnost: 3,8 mi/kWh, 89 mpge
Max DCFC: 300 kW, 10 do 80% za 16 minuta
Karakteristike: 34-inčni zakrivljeni glavni ekran, bežični Apple CarPlay, Alexa glasovna komanda
Početna cijena: 138.000 dolara

2023 Hyundai Ioniq 6 SE Long Range RWD

Najefikasniji električni automobil

Hyundaijev Ioniq 6 je najnoviji model na ovoj listi, koji se pojavio u prodajnim salonima ranije ove godine, ali je također povezan s najefikasnijim električnim automobilom koji danas možete kupiti. Aerodinamična karoserija limuzine 6 se nalazi na platformi E-GMP električnih vozila Hyundai Motor Group – koja također podržava SUV kao što su Ioniq 5, Kijin EV6, EV9 i Genesis GV60 – dajući mu prednost u dometu i efikasnosti u odnosu na prošireni EV porodica. U svojoj najštedljivijoj konfiguraciji Long Range RWD, Ioniq 6 krstari do 361 milju i pokriva 4,17 milja po kilovat-satu. To je EPA procijenjen ekvivalent od 140 mpge.

Osim što je jednostavno štedljiv, baterijsko-električna platforma Ioniqa 6 omogućava brzo punjenje do 233 kW DC, što ga čini jednim od EV s najbržim punjenjem koje smo testirali.

Pros

Efikasan, aerodinamičan dizajn
Visoka efikasnost znači potencijalno niže operativne troškove
Standardno se isporučuje s odličnom, ali ne pretjeranom tehnologijom kontrolne ploče
Standardni V2L dvosmjerni priključak za punjenje (potreban je adapter)

Cons

Dizajn u obliku pastile već izgleda zastarjelo
Nema prednjeg prtljažnika

Dodatni atributi

Domet: 361 milja
Efikasnost: 4,17 mi/kWh, 140 mpge
Max DCFC: 233 kW, 10 do 80% za 17 minuta
Karakteristike: Standardno V2L dvosmjerno punjenje, žični Android Auto i Apple CarPlay, dostupno daljinsko pametno parkiranje
Početna cijena: $46,615

2023 Ford F-150 Lightning 4WD prošireni domet

Najbolji električni kamionet

F-150 Lightning od 320 milja jedan je od najboljih modernih pikapa pune veličine koje sam vozio, električni ili ne. Korisnost Lightninga je poboljšana njegovim električnim pogonom, oslobađajući prostor ispod haube za ogroman prostor za skladištenje i omogućavajući moćni Pro Power Onboard sistem mobilnog napajanja. Ali ono što F-150 Lightning zaista čini tako dobrim je to koliko se osjeća kao normalan Ford F-150.

Lightning pravi vrlo malo kompromisa u odnosu na pobjedničku formulu koja je F-seriju učinila najprodavanijim vozilom u Americi na jednu milju. Suočiće se s ozbiljnom konkurencijom kada električni pickupovi Chevrolet i Ram stignu na tržište u narednim godinama, ali za sada je Ford kralj brda.

Pros

Masivan prednji prtljažnik
Poznate karakteristike i dizajn kamiona F-serije
Odličan skup standardne i dostupne tehnologije za pomoć vozaču

Cons

Ima tendenciju da se stapa sa drugim vozilima F-serije
Oblik i težina kamiona narušavaju ukupnu efikasnost

Dodatni atributi

Domet: 320 milja
Efikasnost: 2,08 mi/kWh, 70 mpge
Max DCFC: 155 kW, 10-80% za 30 min.
Karakteristike: Dostupan Pro Power 240V V2L mobilna isporuka energije, Ford Blue Cruise pomoć na autoputu bez upotrebe ruku
Početna cijena: $73,135

2023 Tesla Model Y Long Range AWD

Najbolji mali električni SUV

Tesla Model Y je sve što entuzijasti električnih vozila vole kod Tesle Model 3 sa malo više prtljažnog prostora. Viši položaj sedenja Y-a, dodatni prostor za glavu i dodatni kapacitet tereta učinili su ga malo popularnijim od njegovog brata, usko ispredeći Model 3 kao najprodavaniji električni automobil u Americi. Teži i sa većim aerodinamičnim profilom od 3, Model Y može preći do 330 milja po punjenju. To je dovoljno da stoji glava i ramena iznad ostatka svoje klase.

Dodajte tome pristup Teslinoj opsežnoj i, što je još važnije, pouzdanoj Supercharger mreži javnog punjenja i obećanje stalnog poboljšanja putem bežičnih ažuriranja (tj. ažuriranja softvera za poboljšanje performansi) i nije ni čudo što se Model Y tako dobro prodaje. . I poput manjeg Modela 3, Tesla Model Y je također nedavno ponovo stekao kvalifikaciju za federalni porezni kredit od 7.500 USD, čime je njegova početna cijena bila prilagođena 41.630 USD.

Pros

Izvorni pristup mreži Tesla Supercharger
Ogroman raspon za novac
Prostraniji od modela 3

Cons

Kontroverzni autopilot i tehnologija pomoći vozaču FSD su skupe nadogradnje
Reputacija za lošu kvalitetu izrade

Dodatni atributi

Domet: 330 milja
Efikasnost: 3,85 mi/kWh, 123 mpge
Max DCFC: 210 kW, 10 do 80% za 17 minuta
Karakteristike: Dostupna pomoć za vozača FSD-a, povezani 15,4-inčni ekran na instrument tabli, opciono sedišta u trećem redu
Početna cijena: $51,880

2023 Rivian R1S Dual Motor Large

Najbolji troredni električni SUV

Rivian je osvojio moje srce neobičnim i avanturističkim električnim kamionetom R1T, a sada se vratio s praktičnijim izgledom platforme za kamione na baterije. Novi Rivian R1S obavija dizajn proizvođača automobila oko porodične siluete SUV-a s dvije kutije. Rezultat zadržava hirovite elemente koje volim — prednja svjetla u obliku pilule i trenutno prepoznatljive svjetlosne trake na oba kraja — ali ostavlja mjesta za više avanturista na brodu.

Rivian je također lansirao svoju novu opciju električnog pogona s dva motora. Da, ovo je korak naniže u odnosu na snagu konfiguracije sa četiri motora, ali je takođe i veliki korak u dometu, efikasnosti i pristupačnosti, čineći R1S Dual Motor od 533 KS, 352 milje i sa velikom baterijom, slatkim mestom za sve osim najtvrdokornijih off-road entuzijasta.

Pros

Odvažan, privlačan dizajn
Novi pogon s dva motora nudi veći domet i efikasnost za manje novca
Dostupna je još moćnija nadogradnja performansi

Cons

Komandna tabla sa teškim ekranom osetljivim na dodir može isključiti kupce tradicionalnih kamiona i SUV-ova
Tehnici pomoći vozaču treba više vremena da se ispeče

Dodatni atributi

Domet: 352 milje
Efikasnost: 2,33 mi/kWh, 78 mpge
Max DCFC: 220 kW, 10 do 80% za 23 minuta
Karakteristike: Pristup stanicama za punjenje Rivian Adventure Network, sigurnosni sistem baziran na Gear Guard kameri, dubina prelaska vode preko 36 inča, odlična terenska sposobnost
Početna cijena: $84,000

2023 Porsche Taycan GTS

Najbolji električni sportski automobil

Porsche Taycan je skup (na kraju krajeva, to je Porsche) i njegov raspon je manji od vodećeg Tesle modela S u klasi, ali uživanje u EV-u nije samo u dometu. Vožnja Taycana priča potpuno drugačiju priču, a ja sam uvjeren da je GTS model najzabavnije što možete imati u sportskom EV danas. Sa 590 konjskih snaga u ovoj specifikaciji i brzinom od 0 do 60 mph od 3,5 sekunde, Taycan GTS je brz, ali takođe skreće i povezuje se sa cestom sa preciznošću kao nijedan drugi EV koji sam ikada vozio. A kvalitet izrade, slično kao i dinamika vožnje, je u osnovi nenadmašan.

Domet, koji je službeno procijenjen na 246 milja za Taycan GTS, više je nego adekvatan za svakodnevnu vožnju, ali također nije teško premašiti ga kada se vozi laganom nogom. Smatramo da Porsche ovdje ne obećava tako da može pretjerati u stvarnom svijetu. Osim toga, električna arhitektura proizvođača automobila od 800 volti brzo se puni – sposobna je da se popne sa 10% na 80% za 23 minuta na snažnoj stanici za punjenje.

Uz profil limuzine, Taycan je također dostupan u Sport Turismo i Cross Turismo električnim sportskim karavan konfiguracijama za bonus stil i korisnost.

Pros

Najzabavnije što sam ikada imao za volanom EV
Odličan kvalitet izrade i dizajn odgovara cijeni
GTS je slatka tačka za domet i performanse

Cons

Skupo za obećani raspon
Manje tovarnog prostora nego Tesla Model S

Dodatni atributi

Domet: 246 milja
Efikasnost: 2,44 mi/kWh, 83 mpge
Max DCFC: 270 kW, 10 do 80% za 20 minuta
Karakteristike: Porsche Advanced Cockpit fokusiran na vozača, PCM infotainment sa integrisanim Apple Music i Spotify, standardni Apple CarPlay, Android Auto
Početna cijena: $140,950


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić