Zanimanja na internetu za koja možete biti plaćeni, pa čak i dobiti posao

Zanimanja na internetu za koja možete biti plaćeni, pa čak i dobiti posao
Podijeli s prijateljima

Danas ću vam ovdje navesti zanimanja na internetu, za neka od nabrojanih možete naći posao, za neka možete zaraditi novac ali vas neće dovesti do posla. Za neka od nabrojanih će te se trebati potruditi, učiti kako to raditi, i ovo sam napisao da vas napomenem na to.

 

Grafičko Dizajnirananje

Ovo zanimanje vas može dovesti do velikog profita.

Grafički dizajn je ukratko rečeno „umetnost ili veština kombinovanja teksta i slika u reklamama, magazinima i knjigama“.

Ali više od toga, grafički dizajn ima veoma realnu prisutnost u svačijem životu i svaki pametan vasnik biznisa ili ličnog bloga (web sajta) treba da razmotri korisnost grafičkog dizajna u svom marketingu. Uostalom, što je atraktivnija ambalaža, postaje više privlačna za kupce. Ovo je kratak pregled šta je grafički dizajn i zašto je postao važan.

 

 

Programiranje

Softverska industrija već sada ima značajno učešće u ukupnom bruto domaćem proizvodu BiH, a njene prednosti u odnosu na ostale industrije su velike. Posebno se ističe po kvalitetu radnih mjesta, lakom nalaženju posla, visokim zaradama (čak 50%-70% veće od prosječnih plata), ali i po tome što bilježi najbrži rast izvoza, prihoda i zaposlenih, zahtjeva manja početna ulaganja za osnivanje i razvoj i otvaranja novih radnih mjesta. Osim toga, IT sektor je neizostavan dio rasta svih drugih industrija na globalnom nivou.

Prema istraživanjima Bit Alijanse, BiH se suočava sa deficitom od 6000 ljudi u IT sektoru, sa tendencijom da se taj broj poveća u narednim godinama. Prema podacima prikupljenim u studiji koju su sproveli u suradnji sa UNDP BIH, od prosječno 926 otvorenih pozicija za IT specijaliste na godišnjem nivou, njih 388 ne može biti popunjeno, uglavnom zbog nedostatka kvalifikovanog kadra.

Istraživanja pokazuju da je za kompanije jeftinije da unajme freelancere nego da zaposle i obuče radnika. Ako se u obzir uzme i to koliko je pandemija korona virusa uticala na prelazak kompanija na rad od kuće i porast potrebe za kvalitetnim kadrovima u IT oblasti, sve govori u prilog tome da je sada pravo vrijeme za početak karijere u ovom sektoru.

 

 

 

Copywriter

Copywriteri su osobe koje pišu teksove čiji je direktan cilj prodaja: reklame, oglase, mejlove, prodajne tesktove za web sajtove, newsletter-e, slogane, objave na društvenim mrežama itd. Zadatak copywriter-a je da napiše tekst koji će navesti čitaoca na određenu akciju- kupovinu, prijavu na newsletter i slično. Da bi napisali kvalitetan tekst, copywriteri mnogo istražuju, prepravljaju, formatiraju, lektorišu i obavljaju niz propratnih poslova. Istraživanja pokazuju da ima premalo copywritera za postojeću i buduću količinu posla na web tržištu jer je ova industrija ogromna i ima tendenciju nevjerovatnog rasta.

 

 

 

Content Writer

Content Writer je osoba koja kreira pisani sadržaj na internetu. Radi za magazine, portale, blogove, pa čak i kompanije, a piše sadržaje koji treba da edukuju, informišu i zabave publiku. Dobar pisac mora da poznaje pravopisna i gramatička pravila, ali i publiku kojoj se obraća. Rečenice ne bi trebalo da budu previše dugačke i preopterećene komplikovanim terminima. Naslov i uvod bi trebalo da zaintrigiraju potencijalnog čitaoca, a potom se kroz tekst “ispriča priča” i pružaju korisne informacije. Pisac koji poznaje osnove SEO, lakše će dobijati poslove i moći će da ih naplatite više.

 

 

 

SEO Specialist

Istraživanja pokazuju da preko 93% online iskustava počinje kucanjem određenih riječi u pretraživaču! Da bi se neki sajt dobro kotirao u pretrazi, potrebno je odraditi dobar Search Engine Optimization – SEO. SEO Specialist ima zadatak da različitim postupcima obezbjedi da određeni sajt lakše dospije do prvih stranica pretraživača. Procjenjuje se da se svake sekunde desi preko 70000 novih pretraga na Google-u, što govori o tome koliko je dobar SEO neophodan i koliko će potreba za SEO stručnjacima rasti u narednom periodu.

Osnove SEO optimizacije se mogu savladati za dva do tri mjeseca, ali kako Google često mijenja svoj algoritam, potrebno je konstanto pratiti nova pravila. Postoje različiti kursevi i akademije koje nude obuke za savladavanje ove važne, ali ne tako jednostavne oblasti digitalnog marketinga, poput SEO Akademije, gdje postoje SEO kursevi za početni i napredni nivo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli s prijateljima
HaXun

HaXun

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *