Najjeftiniji električni automobili za 2024

Najjeftiniji električni automobili za 2024
Podijeli s prijateljima

Želite novi EV, ali ste nervozni zbog cijene? Evo modela koje možete nabaviti po najnižoj cijeni.

Novi auto je velika investicija. Prema januarskim podacima Kelley Blue Book-a, prosječna cijena transakcije novim vozilom u SAD-u iznosi 47.401 dolar. To je pad od 3,5% u odnosu na januar 2023., ali je i dalje oko 16% više od cijena u januaru 2021.

Isti izvještaj Kelley Blue Book kaže da su prosječne cijene novih električnih vozila zapravo niže za 10,8% u odnosu na januar 2023. godine, na 55.353 dolara u prosjeku zahvaljujući kombinaciji povećane ponude; dolazak pristupačnijih modela i nivoa opreme; i agresivno smanjenje cijena od strane Tesle, najvećeg proizvođača električnih vozila u SAD-u.

To i dalje ostavlja EV, u prosjeku, skuplje od njihovih savremenika na fosilna goriva, ali ako ste zainteresirani za prelazak na električni automobil, još uvijek postoji mnogo pristupačnih opcija za biranje – posebno onih koje se kvalificiraju za državni ili savezni porezni poticaji za EV. U tu svrhu, evo najjeftinijih električnih automobila koje danas možete kupiti, rangiranih prema preporučenoj maloprodajnoj cijeni njihovog proizvođača.Međutim, najjeftinije nije uvijek jednako najbolje, tako da zaslađujem dogovor uvidima stečenim tokom mojih 15 godina testiranja stotina vozila i desetina EV-a za pregled ovdje na CNET-u. Dolje možete pronaći moje odabire, zajedno sa savjetima koji će vam pomoći da shvatite što trebate tražiti u dobrom pristupačnom električnom automobilu.
Koji je najjeftiniji električni automobil?
2022 Chevrolet Bolt EV

Ako jednostavno tražite najjeftiniji električni automobil koji danas možete kupiti, ne tražite dalje od Chevrolet Bolt EV 1LT iz 2023. Bolt je bio moj omiljeni električni automobil od svog debija 2016. godine. Uprkos tome što je najjeftiniji novi EV koji se danas prodaje, može se pohvaliti izuzetno velikim dometom, jednostavnim, ali efikasnim paketom za informacije i zabavu zasnovan na telefonu i većom zapreminom unutrašnjosti za ljude i teret nego što biste očekivali u tako kompaktnom otisku.

Nisam sam u svojoj ljubavi prema Boltu. Početkom prošle godine, Chevy je najavio ukidanje pristupačnog EV-a, ali potražnja je bila toliko velika da je zaradio odgodu izvedbe i produkciju produžetka do decembra. Prodavao se kao gangbusters. Nažalost, svim dobrim stvarima mora doći kraj i proizvodnja Bolt EV je konačno stala. Međutim, novi primjeri se još uvijek mogu naći na lotovima dilera (i, čudno, na Chevyevoj web stranici), koji se još uvijek kvalificiraju za puni porezni kredit od 7.500 dolara za EV.
Najjeftiniji električni automobili 2024

2023 Chevrolet Bolt EV 1LT, 27.495 dolara
Najjeftiniji EV

Ako jednostavno tražite najjeftiniji električni automobil koji danas možete kupiti, ne tražite dalje od Chevrolet Bolt EV 1LT iz 2023. Jedan od mojih omiljenih električnih automobila od svog debija 2016. godine, Bolt je pun jednostavnih iznenađenja. Uprkos tome što je najjeftiniji novi EV u prodaji danas, može se pohvaliti izuzetno visokim dometom. Unutrašnji volumen za ljude i teret je veći nego što biste očekivali u tako kompaktnom otisku. I kako ekrani na kontrolnoj tabli postaju sve veći i sve prisutniji, Boltov Android Auto ili Apple CarPlay baziran infotainment sistem je dašak nekompliciranog svježeg zraka.

Jedina negativna stvar koju mogu reći o Bolt EV-u iz 2023. je da ćete morati brzo djelovati da biste ga uhvatili. Chevy je nedavno prekinuo proizvodnju trenutnog Bolt EV i većeg Bolt EUV – to je nakon što je produžio proizvodnju do decembra zbog “neviđene potražnje”. Još uvijek možete pronaći nove primjere u određenim zastupnicima, ali ne zadugo. Proći će nekoliko godina prije nego što zamjena bazirana na Ultiumu krene na put (i ko zna koliko će to koštati), pa ih nabavite dok su vruće.

Pros:

Kompaktan dizajn prilagođen gradu
Prostrana unutrašnjost
Nekomplikovana tehnika

Protiv:

Proizvodnja je završena prošle godine, tako da je dostupnost vrlo ograničena
Sporo DC punjenje

Dodatni atributi:

Efikasnost: 28 kWh/100 mi, 120 mpge
Domet: 259 milja
Karakteristike: Android Auto, Apple CarPlay
IRA kvalifikacija: Da, do $7,500

2023 Chevrolet Bolt EUV 1LT, 28.795 dolara
Najjeftiniji EV 2: Električni Bugaloo

Ne, ne vidite duplo. Bolt EUV preuzima sve što je sjajno u Bolt EV-u i proteže ga preko većeg platna. Sa više prostora za putnike i teret, EUV je, možda, bolji za mlade porodice za ne mnogo više novca od svog manjeg brata. Osim toga, može se dobiti uz GM-ovu zadivljujuću pomoć na autoputu Super Cruise bez upotrebe ruku. Međutim, dodatni obim dolazi po cijenu malog dometa, pada na još uvijek respektabilnih 247 milja po punjenju. Fantastična vrijednost, Bolt EUV je odlična ulazna tačka u životni stil EV.

Kao i manji Bolt EV, proizvodnja EUV-a je okončana krajem prošle godine. Novi primjerci se još uvijek mogu naći u zastupnicima Chevy-ja, ali kada ih nema, nestaju zauvijek.

Pros:

Odličan domet gradske vožnje
Može se dobiti uz pomoć GM Super Cruise bez upotrebe ruku

Cons

Spora brzina punjenja obeshrabruje duga putovanja
Proizvodnja je završena, ponuda ograničena

Dodatni atributi

Efikasnost: 29 kWh/100 mi, 115 mpge
Domet: 247 milja
Karakteristike: Super Cruise asistencija na autoputu, Android Auto, Apple CarPlay
IRA kvalifikacija: Da, do $7,500

Nissan Leaf S 2024, 29.280 dolara
Stara garda

Za mnoge je Nissan Leaf bio prvo električno vozilo koje bi se moglo ozbiljno shvatiti kao alternativa putnicima koji koriste plin. Sada duboko u svojoj drugoj generaciji, Leaf se još uvijek bori u dobroj borbi. U svojoj najpristupačnijoj konfiguraciji, Leaf S sa baterijom od 40 kWh, električni hečbek nudi 149 milja po punjenju, ali plaćajući više za paket od 212 milja, od 60 kWh dobijate malo više prostora za pomicanje električne vožnje.

Ipak, 14-godišnji Leaf počinje da osjeća dugo u zubu. Njegova tehnologija baterija je znatno starija sa manje robusnim termičkim upravljanjem od mnogo novijih konkurenata EV. Osim toga, nedavno je izgubio kvalifikaciju za djelomični federalni porez na EV. Ovih dana Leaf možda nije najbolji izbor za pristupačan EV, čak i ako je jedan od najjeftinijih.

Pros:

Prilično efikasan i jeftin za rad
Prednji, centralni priključak za punjenje je idealno smješten

Protiv:

Mala baterija i mali domet
Sporo DC punjač koristi manje uobičajenu ChaDeMo vezu

Dodatni atributi:

Efikasnost: 30 kWh/100 mi, 111 mpge
Domet: 149 mi
IRA kvalifikacija: Ne.

2023 Mini Cooper Electric SE, 31.895 dolara
Najzabavniji jeftini EV

Mini Cooper SE je specifičan automobil napravljen za određeni zadatak. Sa samo 114 milja dometa između punjenja i prilično sporim kapacitetom brzog punjenja DC od 50 kilovata, ovo nije auto za duga putovanja. Ali za kretanje gradom, Cooper SE je užitak za vožnju. Ima fantastično upravljanje i ubrzanje pri gradskim brzinama, šarmantan dizajn unutrašnjosti i eksterijera i — zahvaljujući svojim kompaktnim proporcijama — laku upravljivost i mogućnost parkiranja.

Mini Cooper SE blista kao gradski automobil sa nultom emisijom, prigradski putnik ili prvi EV za mladog vozača. Uprkos svojim ograničenjima, to je jedan od naših omiljenih električnih automobila i trebao bi postati bolji tek kada sljedeća generacija krene na put krajem sljedeće godine.

Pros:

Izuzetno zabavno
Kompaktan i pogodan za grad

Protiv:

Kratak domet, čak i za ovu listu

Dodatni atributi:

Efikasnost: 31 kWh/100 mi, 110 mpge
Domet: 114 mi
IRA kvalifikacija: Ne.

2024 Hyundai Kona Electric SE, 34.050 USD
Praktičan, jeftin električni putnik

Plašio sam se da će Hyundaijeva druga generacija Kona Electric biti skuplja od svog prethodnika, ali je proizvođač automobila iznenadio početnom cijenom koja je oko 800 dolara niža. Nova Kona Electric SE izgleda kao futuristički svemirski buggy i krstari do 200 milja po punjenju – iako skuplji nivoi opreme s većim baterijama to mogu produžiti na 261 milju. Značajno veća nego prošle godine, Kona sada ima do 63,7 kubnih stopa prtljažnog kapaciteta sa preklopljenim sjedištima i standardno se pokreće s Hyundaijevim odličnim paketom pomoći vozaču i infotainment paketom s Android Auto i Apple CarPlay konekcijom.

Pros:

Veći i moderniji nego prije
Nadograđeno 100 kW DC brzo punjenje

Protiv:

Najpristupačniji osnovni model nudi samo 200 milja po punjenju

Dodatni atributi:

Efikasnost: 29 kWh/100 mi, 116 mpge
Domet: 200 mi
IRA kvalifikacija: Ne

2023 Volkswagen ID 4 Standard, 40.290 dolara
Prostraniji EV za štedljive porodice

Volkswagenov ID 4 je električni SUV srednje veličine — koji se nalazi između Taosa na benzin i Tiguana — koji napreduje u odnosu na uglavnom kompaktne i subkompaktne ponude na vrhu ove liste. Osnovni Standard sadrži bateriju od 62 kWh sa električnim motorom na zadnjoj osovini koji stvara skromnih, ali obrtni moment od 201 konjsku snagu. U ovoj konfiguraciji, vlasnici mogu očekivati ​​domet od oko 209 milja. Još bolja je postavka od 275 milja, 82 kWh koja dodaje oko 5.000 dolara na krajnji rezultat, ali i mnogo više mira kada ste u romingu daleko od kuće.

Pros:

Nešto prostraniji od direktnih konkurenata

Protiv:

Neugodna ergonomija
Skroman domet na ulaznoj tački

Dodatni atributi:

Efikasnost: 31 kWh/100 mi, 107 mpge
Domet: 209 mi
IRA kvalifikacija: Da, do $7,500

2024 Tesla Model 3 RWD Standardni asortiman, 40.380 dolara
Najbolji jeftin EV u celini

Tesla je potresao stvari sa svojim Modelom 3, prilagođavajući MSRP naizgled na mjesečnoj bazi. Električna limuzina je trenutno pristupačna kao što je ikada bila, počevši od 40.380 dolara uključujući odredišne ​​troškove. Uzmite u obzir i do 7.500 dolara federalnih poreskih olakšica za EV, zajedno sa svim državnim poticajima, a Model 3 je jeftiniji od Toyote Camry. Sa odličnim performansama i dometom od 272 milje za osnovni model (najviše od bilo kojeg EV-a na ovoj listi), Tesla Model 3 je velika opcija za ljubitelje električnih vozila s ograničenim budžetom.

Pros:

Odlične performanse, najveći raspon cijene
Pristupačna cijena potkrijepljena federalnim poreznim olakšicama
Pristup Teslinoj široko dostupnoj mreži za brzo punjenje Supercharger

Protiv:

Skupi autopilot i FSD nadogradnje pomoći vozaču
Tehnologija kontrolne table premješta previše osnovnih funkcija na ekran osjetljiv na dodir

Dodatni atributi:

Efikasnost: 25 kWh/100 mi, 132 mpge
Domet: 272 milje
Karakteristike: Dostupna pomoć za vozača FSD-a, povezani 15,4-inčni ekran na instrument tabli
IRA kvalifikacija: Da, 7.500 dolara.

2023 Kia Niro EV Wind, 40.925 dolara
Jeftin EV sa pristojnim dometom

Niro EV je često zaboravljeni rođak Kijinog nagrađivanog favorita, EV6, sa pogonom na prednje točkove. Niro se može pohvaliti solidnim performansama na baterije sa dometom krstarenja od 253 milje i živahnim električnim motorom od 201 konjsku snagu. Da, EV6 je brži sa većim dometom i boljom efikasnošću, ali samo neznatno. Osim toga, Niro EV je skoro 10.000 dolara jeftiniji – počevši od 40.925 dolara za dobro opremljeni nivo opreme Wind – sa istom odličnom pomoći vozaču i informativno-zabavnom tehnologijom kao i njegov skuplji rođak.

A ako niste spremni za puni EV, Niro je također dostupan u elektrificiranoj hibridnoj i plug-in hibridnoj varijanti.

Pros:

Miran i prostran dnevni vozač
Dobro sređen vozač i sigurnosna tehnika

Protiv:

Sporo 45 minuta DC brzo punjenje

Dodatni atributi:

Efikasnost: 29 kWh/100 mi, 113 mpge
Domet: 253 milje
IRA kvalifikacija: Ne

2024 Hyundai Ioniq 6 SE RWD, 43,565 dolara
Najefikasniji EV za novac

Hyundai-jev Ioniq 6 je najefikasniji električni automobil koji možete kupiti danas — pa, tehnički, izjednačen je za poziciju sa Lucid-ovim mnogo skupljim Airom, ali skrećem pažnju. Aerodinamična karoserija sedana 6 se nalazi na platformi električnog vozila Hyundai Motor Group E-GMP dajući mu prednost u dometu i efikasnosti. U svojoj najštedljivijoj RWD konfiguraciji standardnog dometa, Ioniq 6 krstari do 240 milja i pokriva 4,17 milja po kilovat-satu. To je EPA procijenjen ekvivalent od 140 mpge.

Pros:

Ekstremna efikasnost štedi novac na operativnim troškovima
Standardni infotainment pokriva potrebe većine vozača

Protiv:

Zauzet stil iznutra i izvana nije za svakoga

Dodatni atributi:

Efikasnost: 24 kWh/100 mi, 135 mpge
Domet: 240 milja
IRA kvalifikacija: Ne

Faktori koje treba uzeti u obzir prije kupovine jeftinog EV

Efikasnost: Efikasnost je često najzanemareniji broj u specifikacijama EV-a, ali kada se uzme u obzir pristupačnost EV-a, ona je jedna od najvažnijih. Više volim da mjerim milje po kilovat-satu, ali sam koristio kilovat-sate na 100 milja u ovom vodiču kako bih olakšao procjenu operativnih troškova. Jednostavno pomnožite ovaj broj s vašim lokalnim cijenama energije (možete koristiti čak i cijene van vršnog opterećenja, ako planirate često puniti preko noći kod kuće) da biste lako izračunali koliko košta upravljanje EV-om i koliko biste potencijalno mogli uštedjeti u odnosu na konvencionalni automobil sa unutrašnjim sagorevanjem.

Operativni troškovi i održavanje: Pored troškova energije, postoje i drugi operativni troškovi koje treba uzeti u obzir u odnosu na automobil sa unutrašnjim sagorevanjem. Stope osiguranja ponekad mogu biti veće za EV, ali troškovi održavanja su obično znatno niži zahvaljujući nedostatku zamjene ulja, manjem broju mehaničkih dijelova i smanjenom trošenju kočnica.

Opcije i nadogradnje: Vodite računa kada birate opcije i nadogradnje kao što su točkovi, krovni nosači ili paketi performansi. Veći kotači, na primjer, mogu izgledati prilično slatko, ali bi mogli povećati cijenu naljepnice i smanjiti efikasnost EV – toliko da neki proizvođači automobila navode odvojene EPA procjene za različite pakete točkova i guma. Gume za velike kotače također mogu koštati više za zamjenu ili brže trošenje, što će vas dugoročno koštati više novca.

Domet: baterija je obično najskuplja komponenta na električnim automobilima, tako da jeftini EV obično imaju najkraći domet. Ipak, čak i najjeftinije opcije obično imaju dovoljan domet za putovanje na posao i obavljanje poslova po gradu. Prilikom odabira odgovarajuće količine dometa za svoj budžet, razmislite o tome da ostavite malo prostora za pomicanje u vašoj procjeni za neočekivana putovanja, smanjenje dometa po hladnom vremenu (ako je primjenjivo) i vaše navike vožnje. A ako je vaše prosječno putovanje duža strana ili često putujete cestom, potrošiti malo više za veći domet može dodati puno mira.
Kako testiramo i rangiramo najjeftinije električne automobile

Vozio sam skoro svaki EV model prodat u SAD-u u posljednjih 15 godina i, za svaki automobil koji testiram, pređem preko 200 milja za volanom na mješovitoj ruti vožnje. To uključuje guste gradske puteve (zajedno sa rupama), duge dionice vožnje autoputem i neke dobre zabavne uvrnute planinske puteve pomiješane za ukus. Na putu testiram DC brzo punjenje, dinamiku vožnje, efikasnost i domet, upoređujući svoje iskustvo u stvarnom svijetu s procjenama koje je objavila Američka agencija za zaštitu okoliša, kako bih provjerio zvanične brojke u odnosu na stvarni svijet i kako bih se uvjerio da moja iskustva predstavljaju iskustva tipičan američki vozač.

Za ovu listu pristupačnih električnih automobila, pokušao sam da očuvam ravnopravan teren uzimajući u obzir samo najjeftinije specifikacije svakog EV-a koji su danas dostupni za prodaju u SAD-u, izbjegavajući miješanje raspona i performansi sa skupljim varijantama. Sve cijene uključuju odredišne ​​naknade — neizbježan trošak za koji lično vjerujem da bi svi proizvođači automobila ionako trebali uračunati svoje oglašene cijene — ali isključuju bilo kakve privremene poticaje proizvođača i Teslinu čudnu “procijenjenu trogodišnju uštedu goriva”. (Većina električnih vozila bi trebala uštedjeti novac, budući da je struja obično jeftinija od plina.) Također sam isključio sve dostupne državne ili savezne poticaje ili porezne olakšice u rangiranju, jer će se razlikovati od kupca do kupca, ali sam posebno naveo koji vozila ispunjavaju uslove za federalni Zakon o smanjenju inflacije EV poreski kredit i koliko možete očekivati ​​da uštedite.
Ostala jeftina električna vozila koja smo testirali

Štedljivi kupci električnih vozila koji traže niske dugoročne operativne troškove trebali bi razmotriti Hyundai Ioniq 6 SE Standard Range iz 2023. (42.715 USD), koji je trenutno povezan sa mnogo skupljim Lucid Airom (78.675 USD) za energetski najefikasnije električno vozilo koje možete kupiti. Sa 24 kWh/100 milja, Hyundai nije samo pristupačan, već i štedi vaš novac sa svakom pređenom kilometrom. Kupci koji traže malo više prtljažnog prostora trebali bi razmotriti i Hyundai Ioniq 5 SE Standard Range iz 2023. (42.785 dolara), koji mijenja malo dometa i efikasnosti za mnogo prostraniju kabinu i stražnji poklopac.

Morate skočiti mnogo dalje niz listu pristupačnih električnih vozila prije nego što stignete do prvog kamioneta. Ford F150 Lightning Pro iz 2023. (56.635 dolara) trenutno je najjeftiniji, ciljajući na komercijalne kupce sa jednostavnim – ali još uvijek visoko povezanim – skupom funkcija. Međutim, za većinu ljudi, model XLT (58.135 USD) će bolje odgovarati i naš trenutni izbor za najbolji električni kamion. To što se takođe kvalifikuje za do 3.500 dolara u federalnim poreskim olakšicama za EV je dobra trešnja na vrhu.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić