Najbolji električni SUV za 2024

Najbolji električni SUV za 2024
Podijeli s prijateljima

SUV-ovi su najpopularniji električni automobili s razlogom. Evo naših izbora za najbolje i savjeta kako započeti.

SUV-ovi dominiraju trenutnim američkim tržištem električnih vozila, na isti način na koji su istisnuli manja vozila u svijetu sa pogonom na sagorijevanje. Od 40-ak EV modela koji su danas dostupni u SAD-u, skoro 70% su SUV vozila, a još ih je na putu u narednim mjesecima i godinama.

Moderan automobilski dizajn transformirao je današnje SUV-ove iz kamionskih terenskih vozila u višenamjenske terence, ali se čini da se Amerikanci ne mogu zasititi SUV-ova, električnih ili drugih, s njihovim povišenim položajem sjedenja i prostranim kabinama prilagođenim obitelji, a proizvođači automobila vole da ih prodam.

Međutim, postoji vrlo praktičan razlog zašto su većina električnih vozila vrijedna vaše pažnje tehnički SUV, od tradicionalne siluete Rivian R1S s dvije kutije do čudnih visokih krosovera kao što su Polestar 2 ili Hyundai Ioniq 5: Viši SUV proporcije jednostavno ostavljaju dosta prostor ispod poda za smještaj velikog, ravnog paketa baterija koji je potreban da bi se osigurao domet koji američki vozači zahtijevaju. A budući da većina vozača više brine o vidljivosti koju pruža visoko sjedenje u SUV-u nego o razmaku od tla, to je dobitna prednost i za kupce i za automobilske inženjere.SUV-ovi su već bili sila na koju se trebalo računati u automobilskom okruženju i oni koji se priključe nisu izuzetak. Sa toliko izbora u tako brzo rastućoj i visoko konkurentnoj klasi, može biti teško zamisliti se oko opcija. Tu dolazim sa svojim 15 godina iskustva u ocjenjivanju stotina SUV-ova za CNET recenzije. Pomoći ću vam da shvatite šta biste trebali tražiti u dobrom električnom SUV-u — uključujući neke od najboljih izbora — kako ove mašine na baterije rade i kuda tehnologija ide u budućnost, blizu i daleko.
Koji je u potpunosti najbolji električni SUV?

Morao si da vidiš da ovaj dolazi. Tesla je vjerovatno najpriznatiji i najozloglašeniji proizvođač električnih automobila u Americi — to je praktički Xerox električnih automobila, za one koji su dovoljno stari da još uvijek znaju kako upravljati fotokopirnom mašinom — a Model Y je njegov kruh i puter kao najbolji -prodaja električnih automobila u SAD.

To nije slučajnost ili jednostavno poznato brendiranje. Model Y zarađuje svoje mjesto na vrhu sa ubitačnom kombinacijom vrhunskog raspona u klasi i performansi koje će oboriti čarape s novih EV konvertora, prije nego što krene u KO s neusporedivom vrijednošću. Nije savršen EV za svakoga — imam svoje rezerve u vezi sa nekim naprednijim tehnologijama za pomoć vozaču — ali nijedno vozilo nije, a osnovne performanse, specifikacije i vrijednost Tesla Model Y čine ga lakim i pametnim odabirom za većinu kupci električnih terenaca.

Najbolji električni SUV 2024

Postoji nekoliko razloga zašto, za veliki broj ljudi, potraga za savršenim električnim SUV-om počinje i završava se Teslinim modelom Y. Teslin mali SUV može preći do 330 milja po punjenju, dovoljno da stoji glavom i ramenima iznad ostatka svog klasa. Kao i svi Tesla, Model Y može se pohvaliti izvornim pristupom – bez adaptera ili potrebnih – širokoj i pouzdanoj Supercharger mreži javnog punjenja, što ga čini idealnim izborom za putovanja bez emisija.

Možda je najvažnije da je Model Y jedan od najpristupačnijih EV u svojoj klasi čak i prije nego što je uračunao federalni porez na EV u iznosu od 7.500 dolara i energetski najefikasniji SUV na ovoj listi sa 3,85 milja po kilovat-satu, što ga čini teškim za praćenje. za štedljive kupce.

Pros

Ogroman raspon za novac
Pristup mreži Tesla Supercharger
Odlična vrijednost

Cons

Kontroverzni poboljšani autopilot i tehnologija pomoći vozaču FSD su skupe nadogradnje
Reputacija za lošu kvalitetu izrade

Dodatni atributi

Domet: 330 milja
Efikasnost: 3,85 mi/kWh, 123 mpge
Broj putnika: 5 ili 7, Kapacitet tereta: 34,3/76,2 cu. ft., Vuča: N/A
Početna cijena: $51,880

Rivianov R1S uzima sve što je odlično u vezi sa čudnim i avanturističkim R1T, mojim ličnim omiljenim električnim kamionetom, i prepakuje ga u praktičniju, porodičnu siluetu SUV-a s dvije kutije. R1S zadržava hirovite elemente koje volim kod Rivianovog dizajna — prednja svjetla u obliku pilule i trenutno prepoznatljive svjetlosne trake na oba kraja — ali ostavlja mjesta za više avanturista na brodu — postavljajući tri reda i sedam sjedišta na vrhu R1 baterije proizvođača automobila – platforma za kamione sa pogonom.

Ove godine, Rivian je također lansirao svoju novu opciju električnog pogona s dva motora. Da, ovo je iskorak u odnosu na snagu konfiguracije sa četiri motora, ali je takođe i veliki korak u dometu, efikasnosti i pristupačnosti, čineći R1S Dual Motor od 533 KS, 352 milje sa dvostrukim motorom sa velikom baterijom. za sve osim najtvrdokornijih off-road entuzijasta.

Pros

Odvažan, privlačan dizajn
Novi pogon s dva motora nudi veći domet i efikasnost za manje novca
Dostupna je još moćnija nadogradnja pPerformance

Cons

Komandna tabla sa teškim ekranom osetljivim na dodir može isključiti kupce tradicionalnih kamiona i SUV-ova
Tehnici pomoći vozaču treba više vremena da se ispeče

Dodatni atributi

Domet: 352 milje
Efikasnost: 2,33 mi/kWh, 78 mpge
Broj putnika: 7, Maksimalni kapacitet tereta: 28,7/104 cu. ft., Vuča: 7,700 lbs.
Početna cijena: $84,000

Električna komunalna vozila ne postaju luksuznija — ili mnogo dražesnija — od Maybachovog remiksa EQS SUV-a. Mercedes-Maybach EQS 680 se vozi na vrhu ovjesa koji je ponovo podešen za maksimalnu udobnost i ima vrhunski interijer s poboljšanom zvučnom izolacijom, izuzetno luksuznim presvlakama od Nappa kože od biljnog štavljenja i nagnutim stražnjim sjedištima koja bi bila kao kod kuće u kabini privatnog aviona. Postoji čak i opcioni frižider sa hladnjakom za šampanjac. Ekstra luksuz i zadovoljavajuće zdepasti 22-inčni točkovi u monoblok stilu dodaju težinu ionako pozamašnom SUV-u, pa je Mercedes pojačao električne motore na 649 konjskih snaga i 700 funt-stopa obrtnog momenta kako bi više nego kompenzirao.

Dizajn eksterijera je možda malo previše blistav za moj ukus sa desetinama Maybach logotipa koji su iscrtali skoro svaki kvadratni inč karoserije. A opet, kako bolje savijati svoj statusni simbol od 200.000 dolara? Razmetajte se, ako ga imate.

Pros

Šapat tiha kabina i luksuzni presvlake
Najraskošnije zadnje sjedište bilo kojeg električnog SUV-a

Cons

Hypebeast kitnjast vanjski dizajn
Ogroman Hyperscreen infotainment paket nije za svakoga

Dodatni atributi

Domet: 280 milja (procjena proizvođača)
Efikasnost: 2,38 mi/kWh (nezvanična procjena)
Broj putnika: 4 ili 5, Maksimalni kapacitet tereta: 31/74,2 cu. ft., Vuča: 3,500 lbs.
Početna cijena: $181,050

Sa do 348 milja u svojoj konfiguraciji s pogonom na sve točkove sa dva motora, Tesla Model X je najudaljeniji električni SUV na putu danas. (Označite drugo polje i Model X Plaid će postati jedan od najbržih sa 2,5 sekunde 0-60 sprinta, ali to je diskusija za drugi dan.)

Lista karakteristika i specifikacija modela X u velikoj meri se deli sa Teslinim modelom S: ogroman infotainment displej, pristup Teslinoj mreži brzog punjenja Supercharger DC i dostupne tehnologije Enhanced Autopilot i Full Self-Driving. (Kao i obično, dužan sam da istaknem da je Teslina upotreba “potpune samovožnje” marketinški termin i zapravo nije potpuno autonomna vožnja, ali je i dalje najsavremenija stvar.) Električni SUV tada prelazi sa do 5.000 funti kapaciteta vuče, sjedala za do sedam duša i ta divlja Falcon vrata, čineći Model X priličnom snagom na koju se treba računati.

Pros

Veliki domet i pristup mreži Supercharger
Vrhunska tehnologija kabine s gotovo stalnim ažuriranjima putem zraka

Cons

Falcon vrata su cool, ali da li su bolja od tradicionalnih šarki?
Poboljšani autopilot i FSD su skupe i zbunjujuće tehničke nadogradnje

Dodatni atributi

Domet: 348 milja
Efikasnost: 3,03 mi/kWh, 102 mpge
Putnici: 5-7, teret 37,1 kubnih stopa/91,6 kubičnih stopa, Vuča: 5000 lbs.
Početna cijena: $81,380

Počevši od samo 28.795 dolara, Chevrolet Bolt EUV jedan je od najpristupačnijih električnih automobila na putu danas. Veći od svog brata, Bolt EV, ovaj skromni subkompaktni crossover ima više unutrašnjeg volumena od svojih subkompaktnih konkurenata, a i dalje ostaje prikladan za gradsko parkiranje. As u rukavu Bot EUV-a je dostupan GM Super Cruise — iznenađujuće visokotehnološki dodatak ovom osnovnom budžetnom EV — jednostavno najbolja tehnologija za pomoć pri vožnji autoputem bez upotrebe ruku koju sam ikada koristio, čineći duga putovanja znatno opuštajućim.

Unatoč 247 EPA procijenjenih milja po punjenju, relativno sporo brzo punjenje od 55 kW DC ograničava korisnost EUV-a za duga putovanja, ali ovaj mali maloprodajni automobil još uvijek nudi dovoljno prostora za gradsko i prigradsko putovanje i zadatke. Nažalost, morat ćete djelovati brzo kako biste nabavili jedan od najboljih i najpristupačnijih GM-ovih EV, jer je proizvođač automobila najavio kraj proizvodnje kasnije ove godine.

Pros

Mali, ali iznenađujuće prostran
Može se dobiti uz pomoć GM Super Cruise bez upotrebe ruku
Tehnologija kontrolne ploče se u velikoj mjeri oslanja na Apple CarPlay, Android Auto za navigaciju, zabavu i još mnogo toga

Cons

Spora brzina punjenja obeshrabruje duga putovanja

Dodatni atributi

Domet: 247 milja
Efikasnost: 3,45 mi/kWh, 115 mpge
Putnika: 5, tereta 16,3 kubičnih stopa/56,9 kubičnih stopa, Vuča: N/A
Početna cijena: $28,795

Kijin EV6 nije samo jedan od mojih omiljenih električnih vozila, već je njegova karakteristika od vozila do opterećenja (V2L) možda najlakši način za vlasnike kuća i tipove aktivnog načina života da urone prstom u svijet dvosmjernog punjenja. Njegov V2L adapter omogućava parkiranom EV6 da proizvodi oko 1,6 kilovata preko standardne AC utičnice (NEMA 5-15) za napajanje kampa, zabave na vratima prtljažnika ili više. Uz pomoć produžnog kabla, može održavati rad vašeg frižidera i nekoliko uređaja kako vam se hrana ne bi pokvarila. Mogli biste čak napuniti još jedno EV – iako vrlo sporo – u hitnim slučajevima.

Osim toga, EV6 je jednostavno odličan EV za male porodice s dometom do 310 milja, jednom od najbržih brzina punjenja DC brzim punjenjem (što ga čini odličnim za putovanja) i, iako uopće ne izgleda kao SUV, iznenađujuće prostran stražnje sjedište i prtljažni prostor.

Pros

Standardni dvosmjerni V2L preko adaptera
Veliki domet i brzo punjenje odlično za putovanja
Uopšte ne liči na SUV

Cons

Nema spremišta za prtljažnik (prednji prtljažnik).
Čudno ne dolazi sa kablom za punjenje

Dodatni atributi

Domet: 310 milja
Efikasnost: 3,57 mi/kWh, 117 mpge
Putnika: 5, tereta 24,4 kubnih stopa, 50,2 kubnih stopa, Vuča: 3500 lbs.
Početna cijena: $43,925

Faktori koje treba uzeti u obzir prije kupovine električnog SUV-a

Kapacitet tereta i putnika: Najveća prednost koju električni SUV ima u odnosu na limuzinu ili hatchback je kapacitet za ljude i teret. Vaše potrebe u tom pogledu će diktirati koliko veliki SUV vam je potreban, koliko redova sedišta treba da tražite i – u određenoj meri – da li je električni uopšte pravi za vas. Naravno, neki SUV-ovi napravljeni od temelja sa elektrifikacijom u svom DNK-u mogu imati i drugi prednji prtljažnik (ili prtljažnik) ispod haube gdje se tradicionalno nalazi benzinski motor, dajući im još veću fleksibilnost tereta u odnosu na njihove savremenike sa pogonom na izgaranje.

Domet i vuča: Koliko daleko električni automobil može ići s jednim punjenjem obično je prvi broj koji kupci provjeravaju kada razmišljaju o električnom vozilu. Veći domet znači manje zaustavljanja na dugim putovanjima i više mira između stanica za punjenje na cesti. Međutim, vlasnici SUV-ova su skloniji da koriste svoja vozila i za vuču, što može značajno smanjiti oglašeni domet EV-a. (Isto bi se moglo reći i za vuču s automobilima sa unutrašnjim sagorijevanjem, ali stisak je očigledniji kod EV s obzirom na njihov kraći domet i duže vrijeme punjenja goriva.) Kada kupujete električni SUV, razmislite šta i koliko ćete trebati vući i ostavite dosta prostora za pomicanje u vašim procjenama dometa.

Efikasnost: SUV-ovi su teški i, obično, manje štedljivi od manjih limuzina, hečbeka i nekih kombija. Isto važi i za električne terence sa velikim teškim baterijama. Tesla Model Y je štedljiv eSUV, ali troši 13% više struje od najefikasnije električne limuzine. (Sa brzinom od 123 mpge, Tesla je i dalje miljama ispred SUV-a slične veličine ili sa hibridnim pogonom.) Obratite pažnju na EPA procijenjenu efikasnost kada upoređujete električne SUV-ove; s ovim brojem i vašim lokalnim cijenama energije, možete lako izračunati koliko košta upravljanje EV-om i koliko biste potencijalno mogli uštedjeti u usporedbi s konvencionalnim automobilom s unutarnjim izgaranjem.

Punjenje: Za duga putovanja, iskustvo DC brzog punjenja EV može imati čak veći utjecaj na posjedovanje EV-a nego njegov domet. Električni SUV-ovi obično imaju veće baterije kako bi kompenzirali njihovu veliku šasiju, što znači da im je potrebno više vremena da napune svoju kantu električne energije čak i uz vrlo velike brzine punjenja. Većina plug-in SUV vozila koje preporučujem može se brzo napuniti do 80% – preporučeni kapacitet za optimizaciju brzine punjenja – za 20 do 30 minuta, pokrivajući najmanje 200 milja između zaustavljanja. Također ćete htjeti razmotriti koje mreže za punjenje električnih vozila (Tesla Superchargers, Electrify America, Rivian's Adventure Network i druge) pokrivaju vaše najpretraženije puteve.

Karakteristike: Električni automobil je više od baterije, motora i priključka za punjenje. To je također automobil, što znači da mora biti dobar automobil koji zadovoljava vaše potrebe za tehnologijom u kabini, sigurnosnim tehnologijama i tehnologijama pomoći vozaču i stilom. Za električne SUV vozila koji potiču aktivan stil života, funkcije poput dvosmjernog punjenja mogu postati još važnije, omogućavajući vlasnicima da crpe energiju iz baterije EV-a do električnih dodataka, električnih bicikala, pa čak i uređaja na stazi, radnom mjestu ili zabavi na vratima prtljažnika.

Kako testiramo električne terence

Jednostavno rečeno, ja testiram električne SUV-ove na isti način na koji sam testirao gotovo svaki EV model koji se prodaje u SAD-u u posljednjih 15 godina: vozim ih. Proces uvijek počinje za volanom u stvarnim uvjetima na javnim cestama. Za svaki SUV koji testiram, pređem preko 200 milja za volanom na mješovitoj ruti vožnje koja uključuje guste urbane ulice (sa rupama), duge dionice autoputa i krivudave planinske puteve. Većina električnih SUV-ova zapravo nije napravljena za ozbiljne terenske vožnje, ali ja se brinem da oni koji jesu — kao što je Rivian R1S — prođu stazu ili dvije na putu.

Moja duga testna ruta mi također omogućava da provjerim brzinu brzog punjenja DC i da uporedim svoj domet i efikasnost iz prve ruke testiran sa procjenama koje je objavila US EPA, kako da još jednom provjerim službene brojke u odnosu na stvarni svijet i da se uvjerim iskustva predstavljaju ona tipičnog američkog vozača. Kao i uvijek, naravno, vaša kilometraža može varirati.

Usput, također provjeravam udobnost kabine svakog SUV-a, tehnologiju kontrolne ploče i funkcije pomoći vozaču da dobijem dojam o tome gdje se svako vozilo slaže u odnosu na stotine SUV-ova na sagorijevanje, hibride, vodonik i baterije koje sam pregledao tokom moj mandat sa za CNET recenzije.

Ostali električni SUV-ovi koje smo testirali

Volkswagenov ID.4 je neupadljiva, ali solidna alternativa Teslinom modelu Y. Može se pohvaliti dobrim dometom za obavljanje zadataka i svakodnevnu vožnju; ima dobre i živahne performanse i prostraniji je od mnogih drugih električnih SUV-ova u svojoj klasi. Njegov spoljašnji dizajn ne privlači puno pažnje na njegovu “EV-nost”, što je lepo. Međutim, nezgrapne dodirne kontrole na instrument tabli i čudne ergonomske dizajnerske odluke – kao što je izostavljanje prekidača stražnjeg stakla na zadnjim vratima – spriječile su me da ne klikne.
Mercedes-Benzov EQE SUV provjerava puno pravih kutija. Luksuzan i prostran, a da nije prevelik i glasan? Provjeri. Zdrav rezervoar dometa? Na oko 270 milja, provjeri. Njegov pametni električni sistem pogona na sve točkove je čak i prilično efikasan. Jedina mana na koju se mogu sjetiti je da američki modeli izgleda nisu dostupni sa Benzovim Hyperscreenom pune širine s trostrukim ekranom, ali to bi zapravo moglo biti dobra stvar. (Hyperscreen ostavlja sjajan prvi utisak, ali mislim da ne dodaje mnogo u smislu stvarne korisne funkcionalnosti u odnosu na standardni i još uvijek masivni ekran.)
Audijev Q8 E-Tron i BMW-ov iX su takođe odlični električni SUV-ovi sami po sebi sa vrhunskim materijalima za kabinu i solidnim električnim performansama, dometom i brzinama punjenja. BMW-ov iDrive infotainment iDrive se pomalo uči, ali jednom postavljen, to je jedan od najboljih i najfleksibilnijih tehničkih paketa kabine u svojoj klasi. U međuvremenu, Audi je vrijedan pažnje po tome što je jedan od rijetkih EV koje sam vidio dostupan sa dva priključka za punjenje (po jedan na svakom prednjem blatobranu), tako da se gotovo nikada nećete naći u situaciji sa prekratkim kablom za punjenje.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić