Kompaktniji, pristupačniji električni SUV Rivian R2 stiže 2026

Kompaktniji, pristupačniji električni SUV Rivian R2 stiže 2026
Podijeli s prijateljima

Manjeg obima s dometom od preko 300 milja i probavljivom početnom cijenom, predviđam da će Rivian R2 postati najpopularniji model marke 2026. godine.

Rivian je otkrio svoj novi R2 električni SUV, manji i pristupačniji nastavak R1S-a, tokom događaja uživo u četvrtak ujutro. R2 će biti treći model sjevernoameričkog proizvođača električnih vozila kada stigne početkom 2026. godine, počevši od procijenjene cijene od samo 45.000 dolara.

R2 dosta liči na svoju stariju i veću braću i sestre, električni pickup R1T i sportsko terensko vozilo R1S, ali mnogo manje. Njegova ukupna dužina od 185,6 inča od branika do branika je za oko 15 inča kraća od R1S, ali njegovo međuosovinsko rastojanje (115,6 inča) gubi samo 5,5 inča, zadržavajući netaknuti položaj SUV-a. Prednji i stražnji dio novog djeteta karakteriziraju poznati marku motiv svjetlosne trake pune širine s prepoznatljivim prednjim svjetlima u obliku tableta Riviana. Ispod površine, nova platforma R2 je izgrađena oko novog baterijskog paketa koji se sastoji od redizajniranih cilindričnih ćelija većeg prečnika od onih koje se nalaze u R1s.Spajanje funkcija poznatih seriji R1 — poput velike korpe za skladištenje i baterijske lampe koja skladišti i puni u vratima — R2 uvodi jedinstvene dijelove kao što su stražnje staklo sa električnim uvlačenjem i staklo za otvaranje vrata iza C-stubova. R2 takođe ima dvostruke pretince za rukavice — što je čudan izostanak kod modela R1 — i preklopna ravna sedišta u oba reda za utovar dugih predmeta ili zatvoreno kampovanje sa vazdušnim dušekom. U liniji krova je skriveni spojler. Čak je i linija rezanja otvora haube dizajnirana imajući na umu europsku sigurnost pješaka, nagoveštavajući globalnu ambiciju proizvođača automobila za manjim R2.

R2 će biti dostupan u konfiguracijama s jednim, dva i tri motora, od kojih bi svi trebali doseći preko 300 milja procijenjenog dometa. Najbrža konfiguracija sa tri motora (jedan za prednju osovinu i dva za zadnju) zahteva sprint od 0-60 mph ispod 3 sekunde.

Iza vrata za punjenje, koja su premeštena na zadnji deo SUV-a na strani suvozača, naći ćete NACS port. Svi Rivianovi kamioni i SUV-ovi će kasnije ovog mjeseca dobiti kompatibilnost sa Teslinom mrežom Supercharger, ali će R2 biti prvi iz ove marke koji će imati izvorno povezivanje sa NACS stanicama bez adaptera. U međuvremenu, Rivian će nastaviti da širi svoju Rivian Adventure mrežu stanica za punjenje, koje se obično nalaze u otvorenijim područjima, na oko 600 lokacija do trenutka kada R2 stigne i uskoro će početi otvarati svoje punjače za EV vozila drugih proizvođača automobila.

Rivian mi kaže da je R2 platforma napravljena sa autonomijom na umu, opremljena sa 11 sensing kamera, pet radarskih senzora i ciljanjem nivoa 3 (hands-off, eye-off) autonomije na autoputu u nekom trenutku tokom životnog veka vozila. Uz to, SUV bi i dalje trebao biti sposoban van puta i na stazama, ispunjavajući Rivianovo obećanje da će biti “avanturističko vozilo”.

Rivian R2 je podijelio pozornicu s iznenađujućim debijima Rivianovih još kompaktnijih R3 i R3X. Predbilježbe za R2 su sada otvorene s procijenjenom početnom cijenom od 45.000 dolara. Ostaje da se vidi da li će ta cijena uključivati ​​i odredišne ​​naknade ili će se SUV kvalifikovati za bilo kakve porezne olakšice za EV. Rivian R2 će se graditi u objektu Rivian's Normal, Illinois, a prvi primjerci bi trebali stići do vlasnika rezervacija u prvoj polovini 2026.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić