U telefonskom hacku Bezosa, UN želi odgovore na navodnu ulogu saudijskog princa

U telefonskom hacku Bezosa, UN želi odgovore na navodnu ulogu saudijskog princa
Podijeli s prijateljima


Podaci poslani s telefona Jeffa Bezosa dosegnuli su 29.000% nakon što je navodno primio video na WhatsApp od saudijskog prestolonasljednika, kaže se u analizi UN-a.
Ujedinjene nacije pozivaju na istragu nakon što su dobile informacije koje sugeriraju da je prijestolonasljednik Saudijske Arabije potencijalno umiješan u hakiranje telefona Jeffa Bezosa, izvršnog direktora Amazona i vlasnika Washington Posta.
U izjavi se tvrdi da je hak bio pokušaj saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana da “utječe, ako ne i na šutnju, na izvještaj Washington Posta o Saudijskoj Arabiji”.

UN je priopćio kako su saudijske vlasti pokazale uzorak ciljanih cybernapada na svoje političke protivnike, uključujući kolumnista Washington Post-a Jamala Khashoggija, kojeg su u Saudijskoj vladi u listopadu 2018. ubili u Istanbulu, Turska.

“Navodno hakiranje telefona g. Bezosa i onih drugih zahtijeva neposrednu istragu američkih i drugih relevantnih vlasti, uključujući istragu kontinuiranog, višegodišnjeg, izravnog i osobnog sudjelovanja prestolonasljednika u naporima ciljanja opaženih protivnika, “UN je rekao u srijedu u izjavi.
Bezosov telefon bio je hakiran u svibnju 2018. nakon primanja WhatsApp poruke s osobnog računa saudijskog prestolonasljednika, prema forenzičkoj istrazi poslovno-savjetodavne firme FTI Consulting.

Saudijska veleposlanica negirala je bilo kakvu umiješanost u Bezosovo telefonsko hakiranje, pozivajući na istragu navoda.

U srijedu ujutro Bezos je na Twitteru objavio poruku s hashtagom “#Jamal” i slikom Bezosa na Khashoggijevom spomeniku izgrađenom u Istanbulu godinu dana nakon njegovog ubojstva. Amazonova tiskovna služba nije odgovorila na zahtjev za komentarom.
Senator Ron Wyden, demokrat iz Oregona, u srijedu je poslao Bezosu pismo tražeći odgovore o haku i forenzičkoj istrazi njegovog tima za kibernetičku sigurnost. Pismo je zatražilo tehničke detalje iz istrage, uključujući IP adrese odakle je špijunski softver poslao Bezosove podatke i kakav se softver za nadzor koristio.

“Kako bih Kongresu pomogao da bolje razumije što se dogodilo – i da zaštitim Amerikance od sličnih napada – potičem vas da mojem uredu dostavite informacije u vezi s vašim slučajem”, napisao je Wyden.

Istraživanja forenzike nisu pronašla nijedan poznati zlonamjerni softver na Bezosovom hakiranom iPhoneu, navode UN. Pronašao je video datoteku koju je s računa prestolonasljednika poslao Bezosu na WhatsApp-u, ali nije pronašla nijedan zlonamjeran kôd na samom isječku.

Međutim, zlonamjerni je softver mogao biti sakriven u šifriranom preuzimaču koji se nalazio na medijskom poslužitelju WhatsApp-a. Istraživači nisu bili u mogućnosti analizirati sadržaj programa za preuzimanje zbog WhatsApp-ovog šifriranja od početka do kraja.

“Kasnije se utvrđuje, s razumnom sigurnošću, da je preuzimač videa zarazio telefonom gospodina Bezosa zloćudnim kodom”, pokazalo je istraživanje.

Analizom staničnih podataka, istraživači su otkrili da je nekoliko sati nakon što je Bezos primio video, došlo do naglog djelovanja na njegovom telefonu, prosipavajući podatke s njegova uređaja brzinom 29,156% većom od uobičajene.


Na tragu špijunskog softvera
Istraživači su utvrdili da je zlonamjerni softver zasađen na Bezosovom telefonu najvjerojatnije potjecao iz NSO Grupe, izraelske nadzorne organizacije koja Facebook tuži zbog navodnih hakova koji su ciljali na WhatsApp, a čiji je vlasnik Facebook.

“Ovaj izviješteni nadzor gospodina Bezosa, koji je navodno putem softvera razvijenog i plasiranog na tržište i prebačen na vladu bez sudske kontrole njegove uporabe, ako je istinit, konkretan primjer štete koja proizlazi iz nesmetanog marketinga, prodaje i korištenje špijunskog softvera “, priopćili su UN.

14. studenog 2019. Facebook je potvrdio istraživačima da je “slanje posebno izrađene MP4

datoteke korisniku WhatsApp” metoda za instaliranje zlonamjernog špijunskog softvera, navodi se u izvješću.

Facebook nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Gavin de Becker, privatni istražitelj kojeg je angažirao Bezos, javno je tvrdio od početka prošle godine da je Saudijska Arabija hakirala telefon izvršnog direktora Amazona i pristupila privatnim podacima. Međutim, prethodno nije pružio izravne dokaze o tom navodnom haku.

Tvrdnje De Beckera pojavile su se u isto vrijeme kada se Bezos borio protiv navodnog pokušaja ucjenjivanja tabloida National Enquirer, koji je otkrio njegovu vezu s bivšom televizijskom reporterkom Lauren Sanchez dok je još bio u braku s McKenzie Bezosom. Par se sada razvodi.

8. studenog 2018. godine na WhatsApp računu Mohammeda bin Salmana poslao je jednu fotografiju na Bezosov račun, pokazujući sliku žene koja nalikuje Sanchezu. Na slici je pisalo: “Prepirka sa ženom je poput čitanja sporazuma o licenci softvera. Na kraju morate zanemariti sve i kliknuti” Slažem se “, a poslana je usred razbijanja braka Bezos.

Izvještaj National Enquirera obuhvatio je tekstualne poruke od Bezosa do Sancheza; Bezosova istraga o tome kako su te propuštene tekstualne poruke pomogle otkriti navodnog Sauda

zavjerujem. Nacionalni Enquirer negirao je bilo kakvu umiješanost saudijske vlade u svoje izvještavanje, umjesto toga kao izvor tekstova naveo Michaela Sancheza, brata Lauren Sanchez.

De Becker je rekao da nije jasno koliko, ako ništa, vlasnik National Enquirera, AMI, zna za navodni saudijski hack. Ali spomenuo je da David Pecker, izvršni direktor AMI-a, ima veze sa saudijskom vladom i bin Salmanom.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *