Netflixove nove naknade za dijeljenje lozinke pogodit će američke kupce do ljeta

Netflixove nove naknade za dijeljenje lozinke pogodit će američke kupce do ljeta
Podijeli s prijateljima

Možete platiti više za dijeljenje ili uvjeriti prijatelje i porodicu da nabave svoje račune. Netflix nije rekao koliko će naplaćivati.

Nakon testiranja naknada za dijeljenje naloga u Latinskoj Americi prošle godine, Netflix je u februaru implementirao svoju novu politiku u četiri regije, uključujući Kanadu i Španiju. Sada, za mnoge pretplatnike u SAD-u, to je trenutak koji nisu čekali. Naknade za deljenje lozinke zvanično se uvode u drugom kvartalu, što bi trebalo da bude do kraja juna.

Streaming servis najavio je taj potez u pismu dioničarima u utorak, ali nije rekao koliko će naplaćivati u SAD-u za dijeljenje lozinke. Pretplatnici Netflixa koji dijele svoje lozinke s ljudima izvan svog fizičkog domaćinstva morat će platiti svaki podračun. U zemljama u kojima je plaćeno dijeljenje već uvedeno, samo pretplatnici sa Standard ili Premium planovima mogu dodati dodatne članove, što je ograničeno na dva po računu. U suprotnom, korisnici koji žive izvan domaćinstva člana koji plaća bit će blokirani sa platforme i od njih će biti zatraženo da otvore vlastite račune uz opciju prijenosa svojih profila.

U Kanadi, gdje su uvedene naknade za dijeljenje naloga, Netflix kaže da je njegova plaćena baza pretplatnika “veća nego prije lansiranja plaćenog dijeljenja” i da raste. Kompanija vjeruje da će postići slične rezultate u SAD-u. Međutim, tokom svog kvartalnog poziva investitora u ponedjeljak, ko-izvršni direktor Netflixa Greg Peters rekao je da streamer još uvijek razmišlja koliko da naplati.

“Testirali smo različite cijene u ovim uvođenjem od onih koje smo testirali u Latinskoj Americi, i to vam daje osjećaj kako razmišljamo o optimalnim cijenama – posebno u bogatijim zemljama”, rekao je Peters.

Kada je Netflix u februaru iznio svoje planove za suzbijanje dijeljenja lozinki, kompanija je zahtijevala od članova da postave primarnu lokaciju za svoje račune. Pretplatnici će i dalje imati mogućnost gledanja videa na zahtjev dok putuju. Kupci u Kanadi moraju platiti CA$8 mjesečno za svakog dodatnog korisnika. U Španiji je taksa 6 evra, u Portugalu 4 evra, a na Novom Zelandu 8 novozelandskih dolara. Na osnovu tih iznosa, očekuje se da će Netflix američkim pretplatnicima naplaćivati između 7 i 8 dolara po podračunu.

Gigant striminga izazvao je negativnu reakciju na ovu politiku, koja dolazi nakon podizanja cijena za svoje najpopularnije pretplatničke nivoe 2022. Neki korisnici zaprijetili su da će otkazati svoje račune nakon što se uvedu nove naknade, a drugi su izrazili zabrinutost za svoju studentsku djecu, roditelje i članovima porodice u vojsci ukidaju pretplatu.

Krajem februara, Netflix je snizio cijene svojih pretplata na preko 100 tržišta, uključujući Latinsku Ameriku, Aziju, Afriku, Evropu i Bliski istok. Neke zemlje, poput Venecuele, zabilježile su smanjenje od čak 50%.

Otkako je doživio pad broja pretplatnika u prvom tromjesečju 2022., Netflix se fokusirao na nove načine za unovčavanje svojih usluga. U novembru je kompanija lansirala Basic with Ads, nivo podržan od reklama koji košta 7 USD mjesečno i nudi jedan stream. Zajedno s novim planom pretplate, kompanija zahvaljuje objavljivanju TV emisija kao što su Wednesday, Outer Banks sezona 3 i Ginny & Georgia sezona 2 za pomoć u povećanju gledanosti i broja pretplatnika za početak 2023.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić