Prelazak s Iphona na Android gdje je Android bolji a gdje slabiji

Prelazak s Iphona na Android gdje je Android bolji a gdje slabiji
Podijeli s prijateljima

Rano sam skočio na Android proizvodnu traku: prodao sam svoj iPhone 3G 2009., kupio HTC Hero i nikad se nisam osvrnuo. Od tada svaki dan koristim Android, pišem o Googleovoj platformi kao tehnološki novinar. Kaže Ryan Whitwam.

Unatoč tome, pokušao sam držati korak s razvojem iPhonea, i nedavno sam izdvojio tjedan svog života kako bih se upoznao s Apple-ovim pametnim telefonom.

Sve svoje Android telefone stavio sam u ladicu i odlučio se na život s iPhoneom 11 Pro. Doduše, iPhone neke stvari čini izuzetno dobro, čak i za dugogodišnjeg korisnika Androida poput mene. Međutim, ima i dosta stvari koje strašno mrzim.

Tamo gdje iPhone pobjeđuje

Apple-ov Taptic Engine: Haptics je podcijenjen, ali je važan aspekt interakcije sa pametnim telefonom i Apple to razumije. „Taptički motor“ je u stvari džinovski vibracijski motor pričvršćen pravo na iPhone-ov okvir, i fantastičan je. Haktična povratna sprega je čvrsta i snažna, nadmašuje sve Android telefone na tržištu. Skoro da se osjeća kao da ponekad pritisnete fizičke tipke na ekranu. Google-ovi Pixel telefoni daleko su najbolji haptici na Androidu, ali čak su i ti uređaji daleko iza Applea.


Navigacija gestama: Bila sam skeptična kada je Apple odlučio učiniti geste obaveznim za navigaciju telefonom, ali njegova shema gesta značajno je poboljšanje u odnosu na fizički taster. Zapravo, Appleov gest pristup je najbolje što sam vidio. Svi gestovi su nevjerovatno glatki i ne zahtjevaju dugo pomijeranje – ojseća se kao da bacate sučelje oko sebe. Takođe cijenim da pilula za gestikulaciju pri dnu ekrana ne zauzima previše prostora. Postoji razlog Google performansi baterije: Apple daje prednost trajanju baterije na iPhoneu i to je za mene osvežavajuća promena. Rani dani Androida bili su besplatni za sve u čemu programeri aplikacija mogu učiniti gotovo sve, a mnoge su aplikacije nekažnjeno oduzimale bateriju. Google je ubacio na najgore viškove, ali iOS je uvijek bio odmjereniji. Polako je dodavao nove funkcije u OS, a aplikacije su tako prijatnije vašoj bateriji. IPhone 11 Pro trajat će čitav dan, čak i ako ga intenzivno koristite. Ravno je sa Android telefonima sa 20 do 30 posto većim baterijama.

Nečujna sklopka: iPhone-ov tihi način rada je brz i jednostavan način isključivanja telefona. Moj stari iPhone 3G imao je jedan, i srećan sam da se Apple obavezao s tim. I dalje postoje kontrole glasnoće zvona i režim Ne uznemiravaj, ali morate ih probuditi da biste ih koristili. IPhone-ova sklopka se ne kreće daleko, ali ima ugodan taktilni klik, a vi dobivate haptičke povratne informacije prilikom aktiviranja tihog načina rada. To je tako lako i pouzdano, možete promijeniti način zvona dok je telefon u džepu. Kopiranje nekih Apple-ovih gestova u Androidu 10. Performanse baterije: Apple daje prednost trajanju baterije na iPhoneu, a to je za mene osvježavajuća promjena . Rani dani Androida bili su besplatni za sve u čemu programeri aplikacija mogu učiniti gotovo sve, a mnoge su aplikacije nekažnjeno oduzimale bateriju. Google je ubacio na najgore viškove, ali iOS je uvijek bio odmjereniji. Polako je dodavao nove funkcije u OS, a aplikacije su tako prijatnije vašoj bateriji. IPhone 11 Pro trajat će čitav dan, čak i ako ga intenzivno koristite. Ravno je sa Android telefonima sa 20 do 30 posto većim baterijama.

Nečujna sklopka: iPhone-ov tihi način rada je brz i jednostavan način isključivanja telefona. Moj stari iPhone 3G imao je jedan, i srećan sam da se Apple obavezao s tim. I dalje postoje kontrole glasnoće zvona i režim Ne uznemiravaj, ali morate ih probuditi da biste ih koristili. IPhone-ova sklopka se ne kreće daleko, ali ima ugodan taktilni klik, a vi dobivate haptičke povratne informacije prilikom aktiviranja tihog načina rada. To je tako jednostavan i pouzdan, možete promijeniti način zvona dok je telefon u džepu. Nema uvijek uključenog displeja: Apple je kasnio na igru ​​s OLED ekranom tehnologijom, a nedostaje mu jedna od glavnih prednosti sada kada to koristi njih. Većina Android telefona ima podršku za funkciju stalnog prikaza, koja se ponekad naziva i ambijentalni ekran. To vam omogućuje da na prvi pogled vidite obavijesti i druge informacije, a ne istroši mnogo baterije jer crni OLED pikseli ne troše energiju. Apple nema ništa slično, a iPhone budi čitav panel kad dobijete obavijesti. To je samo gubitak.

Obavijesti: Apple je upravo implementirao push notifikacije kada sam povukao iPhone prije godina. Danas Apple ima centar za obavještavanje koji pomalo liči na Androidov, ali sličnosti su samo duboke. IPhone upravljanje notifikacijama je daleko iza Android-a. Telefon izbacuje obavijesti u drugi odjeljak nakon što ih jednom vidite, što otežava praćenje stvari. Kad pronađete tu obavijest, isječak će možda biti prekratak, a obavijesti se ne šire kao na Androidu.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *