Google Pixel Fold bi mogao uzeti sklopive telefone u mainstream

Google Pixel Fold bi mogao uzeti sklopive telefone u mainstream
Podijeli s prijateljima

Komentar: Sklopivi telefoni su razočaravajući, ali Google Pixel Fold bi to mogao promijeniti. Evo kako.

Još 2021. napisao sam da sam razočaran preklopivim telefonima, koji su doneli malo ili nikakvu revoluciju u načinu na koji svakodnevno koristimo naše telefone, osim novosti ekrana koji se preklapa na pola. Čak su i današnji vrhunski modeli, kao što je Samsung Galaxy Z Fold 4, sasvim u redu, ali kada pređete preko početne zabave na preklopu, oni su zapravo samo još jedan Android telefon. Problem je u tome što s manje uobičajenim veličinama i omjerima koji se koriste na današnjim sklopivim uređajima, aplikacije i igre ne rade ispravno. Publika je mala, a programeri nemaju motivaciju da ulože vrijeme, trud i troškove da razviju svoje aplikacije za neobične oblike i veličine.

Ali Google bi to uskoro mogao promijeniti, sa glasinama o sklopivom Pixel telefonu koji bi se mogao pojaviti na Google I/O u maju. Kompanija je na jedinstvenom mjestu za rješavanje problema sa softverom dok stvara uvjerljiv telefonski hardver koji ne kvari banku.

Da budemo jasni, volim telefone koji se mogu sklopiti. Posebno mi se sviđaju veći modeli za preklapanje knjiga, poput Galaxy Z Fold 4 i Honor Magic Vs, koji se iz običnog telefona pretvaraju u uređaj skoro veličine tableta, pružajući više prostora na ekranu za video zapise, igre i dokumente. Sjećam se kada sam nabavio Galaxy Fold prve generacije i bio sam istinski uzbuđen kada sam vidio kako se ekran savija u sredini. I sećam se raznih stranaca koji bi stali i tražili da ga vide kada sam ga koristio u javnosti — sa jednim barmenom koji je bio toliko oduševljen demonstracijom koju sam dao da mi je uzvratio besplatnim pivom. Rezultat.

Ali softver je još uvijek tamo gdje telefoni na sklapanje zaostaju. Android je prvenstveno dizajniran za obične candybar pametne telefone, koji su obično veličine oko 6 inča do 6,8 inča i imaju standardne omjere stranica poput 16:9. Drugim riječima, telefoni poput Galaxy S23 Ultra ili Pixel 7 Pro u potpunosti iskorištavaju Android, a programeri aplikacija dizajniraju svoje aplikacije za iste faktore oblika. Zašto? Zato što su najčešće korištene veličine, pa će stoga njihove aplikacije biti optimizirane za najveći broj uređaja.

Android 12L i 13 rješavaju neke probleme s veličinom, ali nisu sve aplikacije optimizirane i ostavljaju previše praznog prostora na ekranu ili se moraju nespretno rastegnuti kako bi pristajale ekranu. Galaxy Z Fold 4, na primjer, ima visok i uski omjer 23,1:9 na vanjskoj strani i kvadratniji aspekt 21,6:18 za unutrašnji ekran – dvije nestandardne veličine koje programeri moraju uzeti u obzir. I to je samo jedan uređaj.

To je isti problem fragmentacije Androida koji je mučio platformu od početka: Previše različitih uređaja znači da je programerima teško kreirati. Appleova strategija da ima manje veličine ekrana i gotovo identične omjere je značila da je to obično bila lakša platforma za programere za rad. Ali Google je naporno radio tokom godina kako bi Android učinio lakšim poljem za igranje, a isto bi mogao učiniti i za sklopive uređaje.

Dakle, može li sklopivi Pixel telefon biti samo još jedan uređaj s kojim se programeri bore? Možda ne. Ako je Google posvećen tehnologiji sklopivog ekrana u svojoj liniji proizvoda, onda je sigurno pretpostaviti da ćemo vidjeti neka ključna ažuriranja u Androidu koja su posebno prilagođena preklopnim telefonima i različitim faktorima oblika. Voleo bih da vidim softver koji radi bolji posao automatskog menjanja veličine aplikacija, dvostrukog ekrana kada se koristi veliki ekran kao što je Z Fold 4 ili ugrađuje više trikova u podrazumevane aplikacije koje koriste prednosti unutrašnjeg i spoljašnjeg ekrana.

Štaviše, Google će vjerovatno bliže sarađivati sa svojim ključnim razvojnim partnerima kao što je Samsung, pomažući im ne samo da optimiziraju svoje postojeće aplikacije za sklopive uređaje, već i kreiraju potpuno nove koje se mogu učiniti samo sa telefonima ovog tipa. Ova partnerstva će biti ključna za pomoć Google-u da stvori uvjerljiv sklopivi uređaj prve generacije, posebno zato što nesklopivi Pixel telefoni zauzimaju nešto više od 2% udjela na tržištu pametnih telefona u SAD-u, prema analitičkoj kompaniji StatCounter. Poređenja radi, Samsung ima skoro 30% udjela u SAD-u.

Pixel telefoni obično nude odlično Android iskustvo upakovano u dobar hardver koji košta stotine manje od vodećih iPhone ili Galaxy S telefona. Google partnerstva će biti ključna za podizanje sklopivog Pixela sa zemlje po pristupačnoj cijeni. Jeftinija cijena je od suštinskog značaja za dobivanje veće publike koja bi potaknula programere da kreiraju aplikacije koje su više usmjerene na preklop.

Postoji mnogo “ako” i “može”, a ne znamo sa sigurnošću da li će Google lansirati sklopivi. Također ne znamo da li Google ima strategiju za podsticanje usvajanja kroz rad sa programerima softvera. Google će se također morati osloniti na više od samo svog prepoznatljivog imena kako bi katapultirao kategoriju u velike lige. Ne zaboravimo da Microsoftov Surface Duo 2 nije baš sveprisutan, a nije ni Samsungov Galaxy Z Fold.

Ali ostajem pun nade, makar samo zato što moram. Standardni pametni telefoni postaju sve dosadniji i ponavljajući. Za nekoga ko piše o telefonima za život, to je problem. Sklopivi predstavljaju priliku da se stvari rade na drugačiji i uzbudljiviji način, ali od Googlea će zavisiti hoće li kategorija procvjetati ili ne.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić