Naučnici traže lijek za koronu u čurekotu

Naučnici traže lijek za koronu u čurekotu
Podijeli s prijateljima

Posljednih dana svijet trese pandemija virusa Corona ili Covid-19. Za sad zvanični lijek ne postoji, ali postoje oni koji su se izliječili. Ipak ono što se pokazalo efikasno kod svih izliječenih od opake bolesti je imuni sistem. Zar svako nema dovoljno jak imunitet da se odbrani? Odgovor je da moramo jačati imunitet i spremati da bude dovoljno jak da se odbrani. Timokinon, nigelin, nigelicin i ostalih preko 100 identificiranih specifičnih organskih sastojaka daju pikantnost okusu čurekotovog ulja (crnog kima), a ono što je bitnije; omogućavaju mu da se stoljećima uspješno primjenjuje kao prirodna pomoć kod mnogobrojnih zdravstvenih stanja. Upravo je to potaklo neke naučnike da na bazi čurekota i njegovog jedinstvenog nutritivnog sastava počnu praviti lijek protiv Corona virusa.

Naučnici i zdravstvene institucije ubrzano rade na pronalaženju i testiranju vakcine za ovaj virus. Nejra Nezo je završila studij genetike i bioinžinjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu gdje je diplomirala 2015. godine.

“Poslije okončanja studija sam se posvetila porodičnom životu, ali moja potraga za naukom i novim otkrićima nije prestala. Iz istog razloga, odlučila sam da nastavim master studije baš u jeku ove pandemije koja nas je zahvatila. Trenutno se istraživanjima fokusiram na mikrobiologiju i virusologiju, što je još jedan razlog da se dublje zainteresujem za tematiku COVID19 virusa, obzirom da smo sličnu epidemiju imali i sa SARS virusom 2003. godine,” kaže u izjavi za portal Akos.ba Nejra Nezo.

Poslanikova medicina je izvor inspiracije za mnoge naučnike koji svoja istraživanja usmjeravaju prema riječima i praksi Poslanika, a.s.

“Obzirom da sve u životu percipiram kroz prizmu vjere, tako me je uvijek interesovala Poslanikova medicina i njena primjena u savremenoj medicini i tehnologiji. Čurekot je jedan od lijekova za koji je rečeno u hadisu da liječi sve bolesti osim smrti. Samim tim sam se još za vrijeme studija bavila istraživanjem Nigella Sative i njenim utjecajem na borbu protiv različitih bolesti. Medicinski je dokazano u mnogo eksperimenata koliko je čurekot učinkovit u borbi protiv raznih bolesti. U medicini se koristi za liječenje bolesti poput reumatidnog artritisa, astme, dijabetesa, te digestivnih bolesti. Konkretno thymoquinone o kojem je riječ ima pozitivan učinak na sve oblike respiratornih bolesti, poput bronhitisa i kašlja, pa tako, nadamo se, i u borbi protiv Corona virusa. Još jednom je savremena medicina dokazala da je Poslanikova medicina najbolja medicina,”

Izvor: Nejra Nezo za Akos.ba: Testni lijek za COVID19 na bazi čurekota / Nauka i tehnologija


 
Pored toga još jedan video koji je na društvenim mrežama pobudio je mnogo pažnje. Svjedočenje muškarca na videu kruži društvenim mrežama:

Traje samo 3 min a puno korisno i veoma lahko za napraviti
Podijelite dalje da se i drugi okoriste

 


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *