Direktor izdavačke kuće Larian kaže da je “marketing mrtav” jer igrači ne žele da budu “zamućeni” i “to smo naučili s Baldur's Gate 3”

Direktor izdavačke kuće Larian kaže da je “marketing mrtav” jer igrači ne žele da budu “zamućeni” i “to smo naučili s Baldur's Gate 3”
Podijeli s prijateljima

Direktor izdavačke kuće Larian Michael Douse smatra da je marketing video igara stvar prošlosti.”

Douse se sastala s PC Gamerom i drugim programerima u sklopu širokog razgovora o industriji na GDC-u, a kada je kreativna direktorica Warframea Rebecca Ford izjavila, “stvarni igrači ne žele da im se reklamira,” Douse je pokrenula dugačak odgovor u sporazum.

“Marketing je mrtav”, rekao je. “Marketing je mrtav. Zaista jeste – mogu podržati ovo sranje, čovječe – više nema kanala. Ne radi. Nekada ste imali marketing, komunikaciju i PR. Marketing je u suštini bio teorija maloprodaje; pokušavali ste da biste postavili svoju kutiju na pravu tačku na polici prodavnice, a vi imate partnerstvo sa maloprodajnim objektima. Sada više niko ne gleda u reklame Oni više nisu realno održivi, ​​tako da je njihova funkcija smanjena činjenicom da igrači samo žele da im se razgovara i za koga je.”Programer Slay the Spire Casey Yano osvrnuo se na prirodno ljudsko ponašanje koje izbjegava reklame poput kuge. “Od malih nogu, kada sam vidio reklamu, pomislio sam, ‘zašto AdBlock ovo ne blokira?'”, rekao je Yan?

“Milenijalci su to uvijek mrzeli, a sada imamo alate da to izbjegnemo”, rekao je Douse. “Najbolje mjesto za reklamiranje vaše igre je u samoj radnji. Sve ostalo nije vrijedno toga. To smo naučili sa BG3 – trebalo nam je neko vrijeme.”

Douse je u pravu kada kaže da može “podržati” svoju tvrdnju da marketing video igara nije toliko presudan kao što je nekada bio, jer je Baldur's Gate 3 objavljen uz vrlo malo promocije od Lariana i postao je jedna od najvećih igara 2023. godine. U međuvremenu , Programer Evil Empire The Rogue Prince of Persia preuzima stranicu iz Larianove knjige, a menadžer marketinga Matt Houghton je nedavno rekao: “čak je i Baldur's Gate 3 postao tako dobar zbog ranog pristupa.”


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić