Prvi iPhone servis za streaming igara donosi stotine licenciranih retro igara

Prvi iPhone servis za streaming igara donosi stotine licenciranih retro igara
Podijeli s prijateljima

Apple je otvorio vrata za usluge streaminga igara u svojoj App Store nakon implementacije Zakona o digitalnim tržištima (DMA) Evropske unije prošle godine, ali prva takva usluga koja će stići na iOS i iPadOS sljedeće sedmice poslužit će hardkornim retro igračima, kao ističe Cult of Mac.

Antstream, koji je već dostupan na nekoliko platformi kao što su Xbox, Windows, Android i Amazon uređaji, može se pohvaliti katalogom od preko 1300 retro igara koje se mogu igrati na zahtjev, uključujući Missile Command, Sam & Max Hit the Road, Asteroids i Super Ratovi zvijezda: Povratak Džedaja.

Sada postoji nekoliko odličnih retro emulatora igara dostupnih za Appleove mobilne uređaje, uključujući Delta, RetroArch i PPSSPP, koji se fokusira na PlayStation Portable. Izazov s ovim emulatorima je što ne uključuju nikakve igre. Oslanjaju se na ROM-ove, digitalne kopije klasičnih video igara, koje su mučene sa složenim pravnim pitanjima kada je u pitanju njihovo korištenje i nabavka.

Antstream sadrži biblioteku legalno licenciranih retro naslova koja je slična Evercade liniji igraćih konzola, tako da korisnici ne moraju posjećivati ​​mračne kutove weba kako bi pronašli svoje.

Postoje stotine naslova sa drevnih platformi kao što su Commodore 64, ZX Spectrum i Commodore Amiga, ali ćete pronaći samo 28 Atari 2600 igara, pet od Game Boy, dvije od originalnog PlayStationa i 42 od Super Nintendo. Dakle, čak i sa više od 1.300 igara koje se nude putem Antstream usluge, možda ćete morati malo kopati da pronađete nešto što ćete zaista poželjeti da igrate.

As much as we enjoyed the Super Star Wars trilogy on the SNES, that might not be enough to justify the price of an Antstream subscription. Za ograničeno vrijeme nakon lansiranja na App Store 27. juna, pretplate će biti snižene na 3,99 USD mjesečno ili 29,99 USD godišnje, što je samo nešto jeftinije od standardnih 4,99 USD mjesečno ili 39,99 USD godišnje koje Antstream obično naplaćuje.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić