Samo 4 posto američkih korisnika iPhonea pristalo je na praćenje aplikacija nakon iOS-a 14.5

Samo 4 posto američkih korisnika iPhonea pristalo je na praćenje aplikacija nakon iOS-a 14.5
Podijeli s prijateljima

Facebook neće biti oduševljen ako se ovaj trend nastavi.

 
Facebook-ove brige oko iOS-a 14.5 mogle su biti opravdane. Flurry Analytics utvrdio je da se samo 4 posto američkih iPhone korisnika koji koriste novi softver odlučilo za praćenje aplikacija u prvih 12 dana nakon što je stigao. Ta se stopa prihvaćanja popela na 12 posto širom svijeta, ali i dalje je jasno da većina ljudi odbija zahtjeve kad dobiju upute.
 
Studija je bila sveobuhvatna: pratila je oko 2,5 miliona aktivnih korisnika dnevno u SAD-u i 5,3 miliona širom svijeta.
 
Iako ne postoji garancija da će ove cijene ostati iste, pomažu u objašnjavanju zašto je Facebook napao Apple-ove promjene privatnosti otkako su najavljene 2020. Čini se da će društvena mreža izgubiti velik dio podataka o ciljanju iOS oglasa, a to bi zauzvrat naškoditi najvažnijem prihodu od reklama kompanije.
 
Facebook je upit za praćenje aplikacija iOS 14.5 pozicionirao kao napad na mala preduzeća i čak sugerirao da će kompanije možda morati početi naplaćivati ​​pristup web lokacijama bez prethodnih nivoa personalizacije oglasa. Apple je međutim odbio odustati, tvrdeći da korisnici zaslužuju izbor i transparentnost. Ako se Flurry podaci s vremenom zadrže, Apple bi mogao imati još jedan razlog da održi svoje stavove – imat će snažnu podršku svojih kupaca.

Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *