Žene su 2019. godine pomogle da redefinira sve što znamo o svemiru

Žene su 2019. godine pomogle da redefinira sve što znamo o svemiru
Podijeli s prijateljima

Kada su u pitanju svemirska putovanja, žene su tradicionalno bile skrivene figure. 2019. to je promijenilo, a potom i neke. U 2019. godini žene su pomogle da redefinira sve što znamo o svemiru

Evo Katherine Johnsons, Valentine Tereshkovas, Rimljanke Nancy, Sally Rides, Mae Jemisons. NASA astronauti Christine Koch i Jessica Meir stoje s vama. Program Artemis i ESA-in Mars rover stoje uz vas. Ova je godina odala počast i slavlje ženama i njihovim sve većim ulogama u istraživanju svemira. Ženske znanstvenice i njihovi doprinosi odavno su marginalizirani. Pogledajte Skrivene figure, priču o tri crne žene koje su radile kao “ljudska računala” u NASA-i, za kurs o tome kako ta zakrivljena povijest još uvijek izlazi na vidjelo. Postignuća žena u svemiru u 2019. godini pomažu ispraviti tijek ove priče.

Evo nekoliko glavnih vijesti iz godine pune značajnih prilika.Rosalind Franklin ime će se na Mars predstaviti 2020. Franklin je bio sjajan znanstvenik koji je pridonio našem razumijevanju molekularne šminke DNK i RNA. Njezin je rad bio tek šire prepoznatljiv nakon njezine smrti 1958. Europska svemirska agencija odabrala je njezino ime iz više od 36 000 odgovora na natječaj za imenovanje za svoj rover ExoMars.

Prva slika crne rupe koja je puhala kolektivni um čovječanstva. Katie Bouman, docentica na katedri za MIT, postala je lice tima koji se krije iza slike kada se slika njezinog uživanja kad je vidjela crnu rupu raširila društvenim medijima. Bouman je pomogao razviti računalni program koji se koristio u procesu stvaranja slike u crnoj rupi.
 

Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *