Zabranjeno voziti auta na dizel

Zabranjeno voziti auta na dizel
Podijeli s prijateljima

Da li se mobilizira?

Kako auto industrija želi da se nosi sa svojom krizom
Novi dizel posao Savezne vlade je završen posao: dizelska vozila bi trebala izaći iz centra grada, vozeći zabrane, iako u početku samo u 14 posebno zagađenih gradova. Popusti za animiranje dizel vozača na zamjenu automobila. Zato, svako ko želi ili mora da ode u grad, razmišlja o kupovini električnog automobila, potpuno bez emisije CO2 za vožnju automobila je iluzija, čak i ako putujete čisto električno. Iako se e-vožnjom gotovo ne emitiraju nikakve emisije CO2, u ekobalansu je potrebno uključiti i način proizvodnje i recikliranja koji su ekološki prihvatljivi i odakle dolazi energija iz koje se proizvodi i napaja gorivo.

Tek kada električna energija za električna vozila dođe 100% iz obnovljivih izvora, u stvarnosti gotovo da nema emisije CO2 prilikom vožnje.
Međutim, u Njemačkoj se većina električne energije još uvijek proizvodi iz ugljena ili nuklearne energije, čak i ako se odnosi na zelenu električnu energiju. Dakle, iako električni automobil ne emitira nikakvu prljavštinu, već termoelektranu na ugalj. Ovo će se promijeniti samo kada se energetska tranzicija završi.

Što je veći akumulator e-automobila, više emisija CO2 tokom proizvodnje i veća potrošnja energije na putu.

Ako pogledate samo proizvodnju, benzinska i dizel vozila su trenutno još manje zagađujuća od električnih automobila. Ako se uporede samo emisije tokom vožnje, električni automobili imaju bolju procjenu životnog ciklusa.

Zaključak:

Naj ekološki prihvatljiviji su kompaktni i mali električni automobili koji koriste zelenu električnu energiju iz obnovljivih izvora.
Električni automobili bi trebali biti jeftiniji, kažu proizvođači.
Ipak, još uvek morate duboko da kopate u svoj džep za električni automobil dugog dometa. Kalifornijski Tesla (model S ili model X) koji može da pređe više od 500 km na jednom punjenju baterije košta više od 100.000 evra.
I dalje na 350 km dolazi Tesla Model 3. U osnovnoj verziji, dostupan je za oko 36.000 eura. Ovi automobili su odavno postavili sliku hromih eko automobila: od 0 do 100 km / h, model 3 dolazi za manje od 6 sekundi, u zavisnosti od verzije čak iu još manje vremena.

Jedva jeftinije su e-automobili iz Njemačke.

Dobijate VW E-Golf za oko 36.000 eura i ide sa teretnim teretom oko 300 km.
Električno napajani Smart košta oko 22.000 eura (raspon: oko 160 km), a za najjeftiniji E-Mercedes, B250e morate ležati nešto ispod 40.000 eura,BMW i3 je 36.000 eura.Najjeftiniji električni automobil je trenutno Renault Twizy za 7.000 eura. Sa jednim dolazi samo 100 km po punjen

www.3sat.com


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *