Intel potvrdio da je ‘Tiger Lake’ sljedeći Intel Core procesor o kome trebate brinuti

Intel potvrdio da je ‘Tiger Lake’ sljedeći Intel Core procesor o kome trebate brinuti
Podijeli s prijateljima


Još uvijek ne znamo puno o Tiger Lakeu, ali to je sljedeći CPU na Intelovoj putanji koja će zamijeniti Ice Lake i Comet Lake. Također: Upoznajte “DG1”, Intelov nadolazeći diskretni GPU.Intel je koristio CES u Las Vegasu kako bi ponudio daljnji uvid, iako malo detalja, svojih čipova nove generacije koji će stići do 2020. godine: Tiger Lake, njegov sljedeći CPU i dokaz da je njegov sljedeći GPU, kodni naziv DG1, je u funkciji.

Pre nego što je konferencija za štampu u ponedeljak čak i započela, Intel je već objavio nekoliko najava, nekih verovatno zanimljivijih: svoj novi modularni NUC baziran na Core i9, „Ghost Canyon“, plus nove detalje koji se tiču ​​10. čipova Comet Lake čipova, uključujući i činjenicu da radiće preko 5GHz. Intel je takođe ranije otkrio da će njegovi nadolazeći CPU-ovi Tiger Lake poboljšati AI performanse, mada kompanija nije rekla koliko.

Intel je – ili bi trebao biti zabrinut – zbog AMD-ove ponude CES najava, uključujući mobilne čipove Ryzen 4000 7nm / Zen 2 za koje se očekuje da će preuzeti Intel, i smiješno moćan 64-jezgreni Ryzen Threadripper 3990WX. Roject Athena dobija na snazi
Konferencija za štampu započela je segmentima o Intelovim poslovnim preduzećima, koje smo saželi na kraju ove priče. Napokon je došlo vrijeme za neke potrošačke PC vijesti.

Greg Bryant, izvršni potpredsjednik Client Computing Group, došao je na pozornicu da ažurira publiku na Project Athena, specifikaciji tanke i lagane tehnologije koju je Intel pomogao razviti. Za manje od godinu dana Intel je verificirao 25 ​​uređaja Athena Project, izjavio je Bryant. U 2020. godini taj će se broj udvostručiti na više od 50, nastavio je Bryant – uključujući novu specifikaciju s dvostrukim ekranom. Intelovi predstavnici pokazali su dva laptopa Project Athena: Acer Swift 3 i HP Elite Dragonfly. Bryant je također istaknuo partnerstvo Project Athena s Googleom za Chromebookove, uključujući Asus Chromebook Flip C434 i Samsung Galaxy Chromebook najavljeno na CES-u.

Lenovo, Christian Teismann, stariji potpredsjednik komercijalnog posla u Lenovu, došao je na pozornicu da pokaže ThinkPad X1 Fold, računar sa dva ekrana koji može biti 13,3-inčni ekran ili tablet ili mali laptop. Intel je to pratio s demonstracijom Dell Concept Duet, većim prototipom laptopa s dvostrukim ekranom.

[Dalje čitanje: Naši tipovi najboljih računara]
Intelov Chris Walker napravio je iznenađujući ulaz drugim konceptom: “Horseshoe Bend”, punim 17-inčnim sklopivim računarom. Kao i Lenovo ThinkPad X1 Fold, Horseshoe Bend može biti zaslon s jednim ekranom ili tablet računarom ili dvostrukim ekranom i puno je veći od ponude kompanije Lenovo. Bryant je takođe obećao podršku 5G za računare, u partnerstvu s Mediatekom, s uzorcima dostupnim u trećem tromjesečju 2020. Prvobitno je Intel tvrdio da partnerstvo neće donijeti plod do 2021. godine.

Tiger Lake i DG1
Bryant je zatim prebacio zupčanike na silikon unutar samih uređaja, s naglaskom na AI. Adobe-ov Jason Levine pojavio se kratko i zabavno kako bi pokazao sposobnost izvlačenja predmeta iz pozadine unutar Adobe Photoshopa ili Adobe-ove aplikacije Sensei, što je funkcija koju je Intel naglasio u Ice Lakeu i drugim čipovima 10. generacije. Intelovi dijelovi desetog roda podijeljeni su između jezera Comet i Ice Lakea, ali sljedeća kodna riječ na koju treba obratiti pažnju je Tiger Lake. Taj čip, navodno ponuda od 10 nm, pojavio se na putokazima sredinom 2019. godine i “uskoro dolazi” na laptopove, navodi se u promotivnom videu koji je Intel reproducirao. Nije jasno koje će prednosti performansi ponuditi Tiger Lake i preko kojih čipova. Čini se da je Bryant tvrdio da će Tiger Lake ponuditi “dvocifreno” povećanje performansi u odnosu na prethodnu generaciju. Lisa Pearce, potpredsjednica Intelove arhitekture, grafike i softvera, koja se pridružila Bryant onstageu, tvrdila je da će doći do „ogromnog skoka“ u grafičkim performansama, vjerovatno zbog uključivanja Xe grafičkih jezgara.

Intel je svoju CES prezentaciju zatvorio demonstracijom Xe jezgre sa „dokazom života“, pokazujući da pokreće deo prezentacije, kao i da igra Destiny 2. Prva implementacija, koja je možda samo prototip, poznata je kao DG1. Intelovi rukovodioci ne nude zapravo nikakve detalje, ali Intelov predstavnik je medijima pokazao čip za fotografisanje. Nije poznato kada Intel očekuje da stignu Tiger Lake i Xe. Na kraju 2020. godine, međutim, trebali bismo očekivati ​​da ćemo na horizontu vidjeti oba čipa.

Ostale vijesti sa konferencije za novinare
Većina konferencije za novinare bila je usredotočena na druga područja Intelova poslovanja. Tema je bila „Inovacije putem inteligencije“, predstavljajući dodavanje AI od ivice do oblaka. Izvršni izvršni direktor Bob Swan prošao je kroz niz najava usredsređenih na kompaniju.

Poruka? Podaci i potreba da ih obradimo. U 2019. godini bilo je 38 milijardi uređaja povezanih na mrežu, za koje se očekuje da će se povećati na 56 milijardi uređaja do 2025. godine, rekao je Swan. Otprilike 75 posto tih uređaja spada u kategoriju IoT-a, rekao je. Oko 7 uređaja bit će u vlasništvu jednog pojedinca.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *