EV porezni kredit sada djeluje kao trenutni rabat

EV porezni kredit sada djeluje kao trenutni rabat
Podijeli s prijateljima

Promjene poreskog kredita za EV u 2024. omogućavaju trenutni popust na kupovinu EV – ali postoje dodatni zahtjevi koji skraćuju listu kvalifikovanih EV.

Porezni kredit za čista vozila — do 7.500 dolara za električna vozila — sada se može koristiti na prodajnom mjestu kao trenutni rabat.

Na snazi ​​ove godine, promjene bi mogle pomoći da se veći broj potencijalnih kupaca usmjeri ka električnim vozilima i dalje od vozila na plin. “Porezni kredit — većina Amerikanaca još uvijek nije svjesna toga”, rekla je Loren McDonald, izvršna direktorica analitičarske firme EVAdoption. “Zato je prodajno mjesto [promjena] važno.”

Ali od početka 2024. godine, promjene su pomalo mješovite za potrošače. Iako promjene znače da možete odmah uštedjeti novac na kupovini EV-a u odnosu na čekanje na povrat poreza, one također ograničavaju vaše mogućnosti EV-a. Ograničenja cijena, zahtjevi za prihodima, učešće dilera i zahtjevi za nabavkom baterija doveli su do smanjenja liste kvalifikovanih električnih vozila za 2024. – barem za sada.

McDonald je rekao da uprkos strogim zahtjevima, tržište električnih vozila i dalje brzo raste u SAD-u, navodeći povećanje prodaje električnih vozila za Mercedes od 73% prošle godine; Tesla je zabeležila i povećanje prodaje od 37,7%. Prema nedavnom intervjuu CNET-a sa američkom ministarkom energetike, Jennifer Granholm, 1,4 miliona EV prodato je tokom 2023.

I dok su cijene EV-a obično veće nego za automobile na plin, cijene EV-a padaju. Prosječna cijena novog električnog vozila u decembru 2023. bila je skoro 51.000 dolara, što je skoro 18% manje u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima Kelley Blue Book.
Promjene poreza na EV za 2024

Poreska uprava je od 1. januara ažurirala svoja pravila o poreskom kreditu za električna vozila, što olakšava uvid u trenutne uštede pri kupovini EV. Praktično govoreći, kupci koji kupuju novi EV mogu zatražiti porezni kredit koji iznosi najviše 7.500 dolara ili 4.000 dolara za polovni automobil.

Možda je najveća i najvažnija promjena to što kupci EV sada mogu iskoristiti taj porezni kredit na prodajnom mjestu – što znači da ste efektivno u mogućnosti da dobijete popust do 7.500 USD u zastupstvu. Prije promjene, trebalo bi da sačekate da vidite prednosti tog poreskog kredita kada podnesete svoje poreze.

Na primjer, ako ste kupili EV u januaru 2022. i mogli biste se kvalificirati za punih 7.500 USD poreskog kredita za kupovinu, ne biste vidjeli korist od tog poreznog kredita sve dok ne podnesete porez u aprilu 2023. – skoro godinu dana i pola kasnije. Sa ovom novom promjenom na snazi, možete odmah preuzeti kredit, gotovo kao da imate kupon za EV od 7.500 USD, što može potaknuti više kupaca da izaberu EV.

“Velika stvar koja se promijenila je da imate mogućnost da preuzmete kredit na prodajnom mjestu, a vi ga u suštini prenosite na zastupstvo i oni dobijaju nadoknadu”, rekao je Ronald Montoya, viši urednik savjeta za potrošače u stranica fokusirana na automobile Edmunds. “To je kao popust na vozilo, za razliku od čekanja dok vam porezi ne dođu i da ga odnesete tamo.”

Međutim, da li možete u potpunosti iskoristiti cijeli porezni kredit malo je složenije.

2024 EV porezni krediti: detalji novih pravila

Sada postoji nekoliko stvari koje potencijalni kupci EV moraju uzeti u obzir kada pokušavaju utvrditi možete li iskoristiti porezni kredit za EV.

Ograničenja cijena za kvalifikovana električna vozila i određene vrste EV-a: SUV i pickupovi, na primjer, moraju imati preporučenu maloprodajnu cijenu od strane proizvođača manju od 80.000 USD ili 55.000 USD za druge tipove vozila. Ako je MSRP iznad tog praga, ne kvalifikuje se za poreski kredit.
Prihod kupca takođe mora biti ispod određenog praga: Kupci možda neće moći da uzmu poreski kredit u zavisnosti od kupčevog statusa poreske prijave i njegovog modifikovanog prilagođenog bruto prihoda. Na primjer, pojedinac sa MAGI većim od 150.000 dolara je neprihvatljiv, ili su nepodobne i zajedničke poreske prijave sa MAGI većim od 300.000 dolara.
Zastupstvo mora biti voljno raditi s kupcem na prijenosu poreskog kredita: Ako kupac želi iskoristiti porezni kredit od 7.500 USD kao trenutni efektivni popust na kvalifikovanu kupovinu EV na prodajnom mjestu, zastupstvo mora biti voljno i u mogućnosti da prihvati prijenos tog poreznog kredita sa potrošača na sebe, a zatim podnese zahtjev za nadoknadu od Poreske uprave. Ne učestvuju svi zastupnici (zastupstva se mogu registrovati kod Porezne uprave da bi ušli), a Montoya je rekao da mnogi možda čak ni ne razumiju finije tačke novih pravila.

„Iz perspektive kupaca, postalo je znatno komplikovanije“, rekao je Montoya, kada ljudi pokušavaju da shvate da li mogu da iskoriste poreski kredit za EV. “Pobrinite se da sami istražite ovo prije nego što krenete u zastupstvo. Možda nisu u potpunosti upućeni u zamršenosti – ne oslanjajte se na njihovu riječ, sami znajte zamršenosti.”
Prihvatljivi modeli EV i zahtjevi za izvorima

Kupci električnih vozila takođe treba da znaju da od uvođenja novih pravila 1. januara, samo nekoliko modela EV zaista ispunjava uslove za poreski kredit. Prema američkom Ministarstvu energetike, samo 19 modela je ispunjavalo uslove na početku godine — lista koja uključuje Chevrolet Bolt, Ford F-150 Lightning i brojne modele Tesla i Rivian.

Međutim, imajte na umu da će se lista gotovo sigurno mijenjati tokom vremena, kako proizvođači automobila budu u toku sa novim zahtjevima za nabavku i proizvodnju. Upravo su ti zahtjevi uglavnom doveli do smanjenja liste prihvatljivih modela sa više od 40 modela u 2023. na manje od 20 u 2024. A razumijevanje promjena izvora i proizvodnje također zahtijeva određeni kontekst.

“U osnovi je to bila promjena trgovinske i proizvodne politike. Američka automobilska industrija je zaostala, osim Tesle”, rekao je McDonald. „Prelazak na električna vozila najveći je poremećaj u automobilskoj industriji u posljednjih 100 godina.“

U stvari, američka automobilska industrija kasni sa EV igricom — proizvođači u drugim dijelovima svijeta, uglavnom u Aziji, pokrenuli su svoja istraživanja, razvoj i proizvodnju električnih vozila prije mnogo godina, dok su mnogi američki proizvođači automobila tek sada uhvaćeni. Kao rezultat toga, gotovo svi pogonski sklopovi i baterije se proizvode u zemljama poput Kine. Kao takva, promjena zahtjeva za izvorima osmišljena je da pomogne SAD-u da nadoknadi zaostatak u smislu proizvodnje baterija za EV i druge komponente, kao i montaže i proizvodnje na kopnu.

„Osnova ovoga je nagrađivanje i podsticanje kompanija koje su prijateljske SAD i SAD da uspostave lanac snabdevanja baterijama u Severnoj Americi, tako da možemo bolje da se takmičimo sa kineskim i azijskim kompanijama“, rekao je Mekdonald.
Guma na putu: šta sve to znači za kupce električnih vozila

Konačno, ovo znači nekoliko stvari za potencijalne kupce EV koji se nadaju da će iskoristiti porezni kredit:

Konačna montaža električnog vozila mora se održati u Sjevernoj Americi (SAD, Meksiko ili Kanada).
Najmanje 40% “kritičnih minerala” u bateriji EV mora biti izvađeno ili prerađeno u SAD ili zemlji koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD. Taj procenat će se povećavati u koracima od 10% svake godine do 80% u 2027.
Najmanje 50% komponenti baterija za EV mora biti proizvedeno ili sastavljeno u SAD-u ili zemlji koja ima sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om. Taj procenat se takođe postepeno povećava do 100% do 2029.

Kombinirajte ove zahtjeve s pragovima prihoda, učešćem dilera i ograničenjima MSRP-a, i lako je vidjeti zašto se tako malo EV trenutno kvalifikuje za EV porezni kredit. Ali kako proizvođači automobila mijenjaju svoje lance nabavke i proizvodnju (opet, namjera novih pravila), očekuje se da će lista kvalifikovanih vozila rasti.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić