Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentarom.
Podijeli s prijateljima

Trump proglašava nacionalnu izvanrednu situaciju zbog epidemije koronavirusa
U SAD-u je prijavljeno više od 1.600 slučajeva koronavirusa. Prezident Donald Trump u petak je proglasio nacionalnu izvanrednu situaciju u pokušaju da ubrza odgovor na epidemiju koronavirusa. Rekao je da će taj potez otvoriti pristup saveznim fondovima za 50 milijardi dolara za države, teritorije i lokalitete u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa.

“Službeno proglašavam nacionalnu izvanrednu situaciju. Dvije vrlo velike riječi”, rekao je Trump iz Bijele kuće u petak popodne.

Trump je pozvao svaku državu da smjesta uspostavi centre za hitne operacije i rekao da će vlada liječnicima, bolnicama i zdravstvenim ustanovama pružiti maksimalnu fleksibilnost u reagiranju na koronavirus, uključujući odricanje zakona kako bi se omogućile telekomunikacijske usluge i omogućilo liječnicima da rade u državama s najvećim potrebama ,

SAD će također uvelike povećati i ubrzati testiranje na koronavirus u partnerstvu s privatnim sektorom, rekao je Trump, napominjući da se očekuje da će do sljedećeg tjedna biti dostupno do pola milijuna dodatnih testova. Na kritičnim mjestima otvorit će se testne lokacije putem probnog voznja, rekao je.

Pored toga, predsjednik je rekao da Google surađuje s vladom na web stranici koja će olakšati provjeru COVID-19, ostavljajući ljudima opisivanje simptoma i dobivanje informacija o lokacijama testiranja putem vožnje.

U četvrtak je u SAD-u prijavljeno više od 1.600 slučajeva koronavirusa i 41 smrtni slučaj, ističu Centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Zabrinutost zbog širenja virusa dovela je do otkazivanja velikih tehnoloških i kulturnih događaja. Neke su škole zatvorene, a mnoge su tvrtke molile zaposlenike da rade kod kuće. Trump je u srijedu najavio ograničenja koja zabranjuju putovanje iz Europe u SAD, u nastojanju da spriječe širenje virusa i respiratornu bolest koju uzrokuje, COVID-19. Ranije u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija službeno je proglasila izbijanje koronavirusa pandemijom.

Novi soj koronavirusa zarazio je više od 136.000 ljudi i uzrokovao više od 5000 smrtnih slučajeva širom svijeta.


Podijeli s prijateljima
Emin Dedić

Emin Dedić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *